3 sfaturi utile pentru a gestiona cat mai bine stresul in perioada studentiei
4/42693
calendar_month 15 Mar 2024, 12:32

Stresul este unul dintre obstacolele cu care se confrunta tinerii in perioada studentei. Pe termen scurt, stresul poate avea influente pozitive, precum cresterea notelor ori o implicare mai mare in diverse activitati scolare. Insa, pe termen lung, acesta poate avea efecte daunatoare. Asa ca, pentru a le evita, iti propunem sa inveti sa-ti gestionezi cat mai bine stresul.

Conform Institutului American de Stres, 4 din 5 studenti se confrunta frecvent cu un nivel semnificativ de stres. Stresul necontrolat poate duce la efecte secundare fizice, precum o putere mai mica de concentrare, iritabilitate, lipsa de energie, scaderea apetitului, un sistem imunitar vulnerabil si tulburari de somn.

Daca si tu te confrunti cu una sau mai multe dintre aceste probleme cauzate de un nivel ridicat de stres, nu trebuie decat sa inveti cum sa le gestionezi mai bine. Mai jos vei regasi cateva modalitati prin care iti poti manageria cat mai bine stresul, astfel incat sa nu te mai afecteze semnificativ:

1. Fa-ti timp pentru hobbyuri

Desi studentia este o perioada aglomerata in viata ta, pentru a mai scadea nivelul stresului si, implicit, al efectelor sale secundare, trebuie sa inveti sa-ti manageriezi cat mai bine timpul. Cele 24 de ore trebuie sa-ti ajunga pentru studiu, somn, mancare, socializare, dar si pentru relaxare.

Daca simti ca ceea ce inainte iti facea placere acum nu mai reuseste sa te ajuta sa te relaxezi suficient, inseamna ca este momentul sa-ti cauti hobbyuri noi. Cum stim ca studentia nu e tocmai o perioada prospera din punct de vedere financiar, poate nu ar fi indicat sa te aventurezi prea tare.

Daca esti o persoana creativa, poti incerca sa inveti tehnica origami. Nu ai nevoie decat de cateva coli de hartie, pot fi chiar si din caiete studentesti, si de cateva tutoriale video ca sa intelegi principiul. Persoanele active pot incepe sa alerge prin parc sau pe stadion, in mod regulat. Alergarea este un mod excelent de a elimina energiile negative din organism.

2. Schimba-ti obiceiurile alimentare

Stim ca un student acorda atentie multor lucruri, dar alimentatia sanatoasa nu este tocmai una dintre prioritati. Mai ales atunci cand locuiesti de unul singur, in gazda, in chirie sau in camin. Indata ce mama nu mai este langa tine pentru a te indemna sa mananci mai multe fructe si legume ori sa nu sari peste micul dejun, lucrurile o cam iau razna.

Stilul de viata haotic nu este deloc un bun prieten al starii de bine, iar alimentatia corecta poate avea efecte benefice remarcabile asupra organismului tau. Stim ca acest lucru poate insemna un efort in plus, mai ales daca nu locuiesti cu parintii. Insa, te asiguram ca merita sa-l faci, deoarece rezultatul te va surprinde.

3. Respecta intervalul orar de somn

Atunci cand treci printr-o perioada stresanta, calitatea si cantitatea somnului vor fi automat perturbate. Ai putea crede ca este un cerc vicios: nu poti dormi din cauza stresului sau te stresezi mai tare din cauza lipsei somnului. Se stie deja ca tinerii au tendinta de a transforma noaptea in zi si viceversa, iar acest lucru poate perturba calitatea somnului.

Un bun punct de pornire ar fi reducerea cantitatii de cofeina zilnica pe care o consumi. In plus, incearca sa te bagi in pat inainte de ora 22.00. Evita sa mai folosesti telefonul mobil inainte de culcare, pentru a-ti lasa creierul sa se relaxeze. Daca ai putea inchide si televizorul, ar fi perfect. Important este sa-ti oferi cateva momente de liniste, pentru ca mintea ta sa se poata relaxa, fara a mai recepta diversi stimuli externi.



Stresul in perioada studentiei este destul de des intalnit. Speram ca sfaturile de mai sus sa te ajute pentru a lua deciziile corecte, astfel incat sa gestionezi cat mai bine stresul.

Sursa foto: Shutterstock