4 sfaturi ca sa dormi mai bine
3/37270
calendar_month 06 Nov 2015, 00:00
Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca un om trebuie sa doarma intre 7 si 9 ore pentru a se simti odihnit. Mai mult decat atat, daca nu dormim destul de mult, lipsa somnului ne afecteaza productivitatea la scoala, facultate sau munca.

Exista insa cateva moduri care te ajuta sa dormi mai bine:

1. Renunta la cina copioasa, cofeina si nicotina

Pentru a te putea odihni mai bine, este important ca la cina sa nu mananci multe grasimi sau produse picante ori dulci, deoarece digestia unei mese copioase nu lasa corpul sa se relaxeze si te pot impiedica sa adormi.

Mai mult decat atat, este de preferat sa nu consumi cofeina, alcool si nicotina seara, deoarece, chiar daca te ajuta sa adormi mai repede, solicita organismul si te poti trezi de multe ori peste noapte.

2. Redu timpul petrecut in fata televizorului sau al calculatorului

Desi ni se pare mult mai relaxant sa adormim in fata televizorului sau sa ne verificam mailurile si paginile de Facebook, Twitter sau Instagram inainte de culcare, studiile au demonstrat ca somnul este mai prost calitativ atunci cand facem lucrurile enumerate mai sus.

Folosirea unui dispozitiv care emite lumina inainte de culcare stimuleaza activitatea creierului intr-un mod diferit decat modul in care corpul trebuie sa actioneze inainte de somn.

3. Transforma dormitorul intr-un spatiu relaxant

Dormitorul trebuie sa fie doar camera pentru dormit, astfel ca e de preferat ca aceasta incapere sa nu fie un centru multimedia. Dormitorul trebuie sa fie decorat astfel incat fie o camera relaxanta, fara alte atractii precum televizorul sau internetul.

4. Dormi pe partea dreapta

Studiile au demonstrat ca inima functioneaza mai bine atunci cand dormim pe partea dreapta, exceptie facand femeile insarcinate, care ar trebui sa doarma pe partea stanga. Astfel, expertii sunt de parere ca trebuie evitat somnul pe burta sau cu fata in sus.