5 motive pentru a nu mai bea cola!
3/35234
calendar_month 06 Nov 2014, 00:00
Este bautura preferata a studentilor si pare ca numai ea te poate ajuta intr-o noapte in care ai de gand “sa tragi tare” ca sa iti iei nu stiu ce examen important. Si apoi, trebuie sa recunoastem ca are un gust atat de bun, incat doar un pahar nu este de cele mai multe ori suficient pentru a-ti astampara pofta.

Oricat ar fi de buna la gust si oricat de treaz te-ar tine in noptile in care ai de invatat, bautura, dupa cum probabil stii deja, nu este cea mai buna optiune atunci cand vine vorba de sanatate. Iata mai jos doar 5 motive:

1. Cantitatea mare de zahar din cola se transforma in grasime la ficat

Zaharul este compus din doua molecule: glucoza si fructoza. In timp ce glucoza poate fi metabolizata de fiecare celula din organism, fructoza poate fi metabolizata de un singur organ: ficatul. Bauturile dulci sunt cea mai frecventa metoda de a consuma fructoza in exces. Cand consumam prea multa, ficatul devine suprasolicitat si incepe sa o transforme in grasime. O parte din grasime este transportata sub forma de trigliceride in sange, in timp ce o parte ramene in ficat. Astfel, in timp, se poate ajunge la boala numita ficat-gras non-alcoolic.
2. Zaharul in cantitati prea mari duce la acumularea de grasime excesiva in abdomen
Consumul prea mare de zahar in general duce la acumularea de grasime in exces in organism. Fructoza in special, duce la acumulari periculoase de grasimi in organe si abdomen. Aceasta grasime este periculoasa pentru sanatate si poate duce in timp la declansarea de boli metabolice.
Ce se intampla in corpul tau cand sari peste o masa?

3. Dependenta de cola nu e un mit
Cand consumam zahar, creierul elibereaza dopamina, pentru ca simtim senzatia de placere. Creierul uman este setat sa identifice activitatile care ne produc placere, in special cele care ne provoaca o placer extrema de mare. Acesta este modul in care functioneaza drogurile in general, provocandu-le oamenilor dependenta. S-a demonstrat ca zaharul si alimentele de tip junk food in general actioneaza in acelasi fel la nivelul creierului nostru, unii oameni devenind pur si simplu dependenti de alimente.
4. Risc crescut de cancer
Riscul crescut de cancer merge mana in mana cu alte afectiuni precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2 si bolile de inima. Un studiu efectuat pe 60 000 de barbati si femei a demonstrat ca persoanele care beau doua sau mai mult de doua cola pe saptamana sunt mai expuse cu 87% de a dezvolta cancer pancreatic decat cele care nu consuma deloc bautura. Consumul de bauturi dulci a fost legat de asemnea de reaparitia cancerului si de decese la pacientii suferind de cancer colorectal.
5. Acidul din cola este un dezastru pentru sanatatea orala
Cola contine acizi puternici precum acidul fosforic si acidul carbonic care au efecte dezastruoase asupra smaltului dintilor putand duce in timp la aparitia cariilor. Zaharul furnizeaza energie usor de digerat pentru bacteriile din gura. Aceasta impreuna cu acizii, deterioreaza puternic dintii in timp.

Foto: coca-cola.ca