studentie.ro  »  Info studentie  »  Sanatate  »  Ai cel putin 10 motive in plus ca sa asculti muzica!

Ai cel putin 10 motive in plus ca sa asculti muzica!

1/189831
calendar_month 11 Feb 2015, 00:00
In jurul varstei de 20 de ani, muzica face parte din viata ta ca si hrana zilnica. Bob Marley spunea la un moment dat ca unul din lucrurile bune in ceea ce priveste muzica este ca, nu te doare atunci cand te loveste. Spunand asta, Marley era pe jumatate poet, pe jumatate om de stiinta. Asta pentru ca, potrivit oamenilor de stiinta, muzica nu numai ca ne ajuta sa suporam durerea mai usor, dar, este foarte benefica si pentru sanatatea noastra fizica si psihica.

Iata mai jos cateva beneficii pe care le are muzica pentru noi, dovedite de studii de-a lungul vremii:

1. Te motiveaza suplimentar atunci cand faci miscare.
Un studiu efectuat pe studenti sanatosi in timp ce acestia pedalau pe biciclete statice a aratat ca indivizii pedalau mai repede in timp ce ascultau muzica ritmata si se bucurau in acelasi timp de ascultarea propriu zisa a muzicii.
2. Mareste rezistenta fizica.
Tot secretul faptului ca poti rezista mai mult la efort fizic atunci cand faci miscare consta in puterea distragerii atentiei de la ceea ce faci de fapt. Asadar, in timp ce iti asculti muzica preferata, ai toate sansele sa nu observi ca ai alergat de exemplu, cu un kilometru mai mult decat de obicei.
3. Muzica te ajuta sa te recuperezi mai repede dupa efort.
In timp ce s-a demonstrat ca acest efect il are in special muzica lenta, exista dovezi ca ascultarea oricarui tip de muzica te poate ajuta sa iti revii mai repede fizic dupa efort.
4. Imbunatateste calitatea somnului.
Studiile efectuate pe studenti suferind de insomnie au aratat ca muzica clasica este foarte eficienta in tratarea acesteia, putand inlocui cu succes medicamentele care iti induc somnul.
5. Te ajuta sa mananci mai putin.
Alte studii au aratat ca o muzica lenta si o lumina difuza ii determina pe oameni sa manance mai incet si mai putin. Asta se intampla probabil pentru ca mancand mai incet, au mai mult timp la dispozitie pentru a-si da seama cand s-au saturat si evita mancatul din inertie.
6. Reduce stresul.
S-a demonstrat ca in timp ce asculta muzica ce le place oamenii resimt un nivel mai scazut de stres datorita faptului ca in corp se elibereaza hormoni care lupta eficient impotriva stresului.
7. Te binedispune.
Un studiu din 2013 a aratat ca oamenii care asculta muzica au o stare de spirit mai buna decat cei care nu o fac si se simt mai multumiti de ei insisi.
8. Imbunatateste performantele cognitive.
Studii mai vechi au aratat ca o muzica ascultata in surdina i-a ajutat pe participantii la un experiment sa completeze mai multe raspunsuri la testul pe care l-au primit si sa dea in acelasi timp mai multe raspunsuri corecte.
9. Reduce anxietatea la fel de mult ca si un masaj.
Un studiu a aratat ca muzica are aceleasi efecte de reducere a anxietatii unei persoane ca si un masaj. Asadar, te poti bucura de o reducere dubla a anxietatii daca asculti muzica preferata in timpul unui masaj.
10. Relaxeaza pacientii inainte de operatie.
S-a aratat ca muzica ascultata de pacientii suferind de boli cardiovasculare inaine de operatie, i-a ajutat pe acestia sa se calmeze si sa suporte mai usor ideea interventiei ce avea sa urmeze.

Foto: huffingtonpost.co.uk