studentie.ro  »  Info studentie  »  Sanatate  »  Alarmant - Carne de pui cu hormoni, arsenic si antibiotice

Alarmant - Carne de pui cu hormoni, arsenic si antibiotice

1/199640
calendar_month 26 Nov 2015, 00:00
Eliminati pe cat posibil carnea rosie din alimentatie!" Asa suna recomandarile multor medici vizavi de silueta si starea de sanatate.

Bine bine, o eliminam, dar cu ce o inlocuim?

Unii aleg pestele, altii cu dare de mana opteaza pentru curcan iar majoritatea aleg... carnea de pui.

Puiul cel de toate zilele, pe care romanii il cumpara fara a sta pe ganduri, se pare ca este, mai nou, subiect controversat pe buzele oamenilor de stiinta.
Desi etichetele ne informeaza ca aceste pasari cresc nestingherite pe iarba, in aer liber si fara prea mult stres, adevarul este ca majoritatea puilor provin din depozite, nu din ferme, si pot constitui alimente extrem de toxice, printre ingrediente regasindu-se antibiotice, hormoni, acceleratori de crestere, pesticide si chimicale provenite din vegetalele, furajele si cerealele cu care sunt hranite.

Pana sa ajunga si in Romania “moda” studiilor care dezvaluie compozitia 100% corecta a astfel de alimente, iata ce informatii circula prin Statele Unite ale Americii referitor la carnea de pui.
Pui hraniti cu arsenic si hormoni, pentru crestere accelerata

Potrivit unui studiu al cercetatorilor de la Centrul de Sanatate Johns Hopkins, peste 70% din mostrele de carne de pui analizate aveau niveluri de arsenic ridicate, considerate, paradoxal, sigure de catre Administratia pentru Medicamente si Alimente din SUA.

Multe sortimente de cereale pentru hranirea pasarilor au printre ingrediente acest metal greu, despre care se spune ca ar avea rol de impiedicare a aparitiei infectiilor la pui, de a accelera cresterea acestora si de a conferi o culoare placuta carnii.

Realitatea este insa cu totul alta. Atunci cand este gatita la temperaturi mari, nivelul de arsenic din carnea de pui creste ingrijorator de mult. Studiile au demonstrat ca nivelurile ridicate de arsenic cresc riscul de cancer de vezica urinara, de plamani si de piele.

Insa, aceste date sunt valabile, se pare, doar in Statele Unite, deoarece presedintele Romalimenta, Sorin Minea, spune ca in Europa nu se folosesc hormoni de crestere la pasari si, mai mult decat atat, acestia sunt interzisi, precum si folosirea antibioticelor si a fainurilor animale.

Totusi, de ce atat de mare diferenta intre carnea de pui din supermarket si cea de la tara? Desi am fi tentati sa credem ca diferenta sta in chimicalele cu care sunt hraniti puii, raspunsul este cu totul altul, este de parere profesorul Gheorghe Mencinicopschi:

"De multe ori cumparam de la magazin carne gata procesata, cu apa, sare si uneori chiar E-uri. Acestea se numesc saramuri, care contin clorura de sodiu, deci sodiu. Sodiul, adica sarea, dupa cum bine stim, nu este recomandat sa fie consumat in exces. De asemenea, in acea saramura sunt introduse si substante din categoria aditivilor, precum glutamatul monosodic sau fosfatii de sodiu, care dau carnii fragezime si un gust placut, de care devenim cu timpul dependenti."
Carne de pui contaminata cu bacterii periculoase

Puii de crescatorie nu sunt crescuti la curte, in spatii vaste si hraniti cu cereale naturale ca pe vremea bunicii. Acum, aceste pasari sunt crescute la nivel industrial, inghesuite in custi minuscule si indopate cu hrana cel putin dubioasa. Asa se face ca, in urma unei cercetari realizate in anul 2010, s-au descoperit in astfel de custi bacterii foarte periculoase, intre care si stafilococul auriu, rezistent la antibiotice.

Iar la acest capitol al rezistentei la antibiotice, America este fruntasa, nu este de mirare, mai ales daca tinem cont de faptul ca peste 70% din antibioticele produse anual merg catre industria animalelor si a pasarilor. Astfel, aceste substante ajung in farfuriile noastre si, fara sa ne dam seama, capatam rezistenta la antibiotice si nu mai raspundem tratamentelor recomandate, fiind necesare substante din ce in ce mai puternice pentru a distruge agentii infectiosi care ne subrezesc sanatatea.De asemenea, carcasele de pui daca sunt infectate cu materii fecale pot transmite bacteria Salmonella sau chiar E.coli, o bacterie care poate produce infecti urinare, enterocolite, dar si complicatii care ne pot pune viata in pericol.