Arsenic in orez si metale periculoase in dulciuri? Afla ce ?surprize? mai ascund alimentele pe care le mananci!
3/35314
calendar_month 17 Nov 2014, 00:00
O investigatie condusa de Channel 4, despre care relateaza Daily Mail, a scos la iveala ce “surprize” ascund unele dintre alimentele pe care le consumam frecvent.

Arsenic in orez
Cerealele cu orez pentru micul dejun si anumite produse pentru copii pe baza de orez pot contine niveluri periculoase de arsenic din cauza ca aceasta cereala este cultivata preponderent in tari cu umiditate crescuta in sol precum India sau Bangladesh. Daca in mod normal arsenicul este blocat in sol, in zonele foarte umede, arseniciul se elibereaza din sol in apa si de aici este absorbit in orez (planta mare iubitoare de apa).

Daca in ceea ce priveste apa de baut, exista reglementari stricte pentru nivelul de arsenic permis, in ceea ce priveste alimentele, nu exista astfel de reglementari. Desi, pe termen scurt, nivelul de arsenic continut de orez nu prezinta riscuri, pana acum nu s-au facut cercetari referitoare la consecintele asupra sanatatii ale consumului pe termen lung ale acestei substante.

Pentru a indeparta arsenicul din orez (cam in proportie de 80%) trebuie s ail spalati foarte bine inainte de preparare, sa-l fierbeti in cat mai multa apa, si sa-l clatiti din nou in apa clocotita dupa preparare.
Din pacate, arsenicul nu este singura substanta periculoasa prezenta in alimentatia noastra. Metale grele, precum plumbul sau mercurul mai ajung din cand in cand in organismul nostru prin intermediul alimentelor pe care le consumam.

Vegetarienii, mai expusi la riscuri

Cadmiul se gaseste in mod natural in aproape toate legumele si cerealele integrale. Metalul este cancerigen si toxic pentru rinichi, acumulandu-se in aceste organe si putandu-le provoca daune mari in timp. Ceea ce este mai socant, este faptul ca, daca ai consumat astazi cadmiu, jumatate din cantitatea consumata se va mai gasi in organismul tau si peste 40 de ani, acesta “ascunzandu-se in” ficat si rinichi.

Asadar, se pare ca oamenii care duc un stil de viata sanatos, mancand fructe si legume sunt cei mai expusi la cadmiu. Din fericire, ca si in cazul arseniciului, prin preparare, o mare parte din cadmiu poate fi indepartat. Regula de baza este sa cureti legumele de coaja sau sa le speli foarte bine, pentru ca cea mai mare cantitate de cadmiu se afla pe partile legumelor aflate in contact direct cu solul.

Mercurul din peste

Mercurul eliberat in apele oceanelor prin procesele industriale afecteaza fructele de mare si speciile de pesti. Cele mai periculoase specii de pesti din acest punct de vedere sunt rechinii, pestele spada si tonul. Mercurul poate avea efecte foarte grave asupra dezvoltarii fetale si a copiilor, la adulti putand provoca: depresie, tremor, insomnii, dureri de cap si schimbari de personalitate. Metalul se acumuleaza in rinichi si ficat de aceea, portia recomandata de ton, peste spada sau rechin este de una pe saptamana.

Dulciuri cu aluminiu

Un lucru surprinzator in ceea ce priveste prezenta aluminiului in hrana noastra, este faptul ca cele mai mari cantitati s-au inregistrat in ceaiul vrac, din cauza ca ceaiul este cultivat in soluri acide cu nivel ridicat de aluminiu, iar acesta este stocat in frunze. Dulciurile contin si ele un nivel ridicat de aluminiu, pentru ca acesta este prezent in colorantii alimenteri folositi la fabricarea lor.

Un profesor implicat in studiu a descris secolul pe care il traim ca fiind “secolul de aluminiu” data fiind prezenta lui peste tot in jurul nostrum. Acesta a atras atentia ca aluminiul se depoziteaza in intreg organismul nostru, inclusiv in creier ducand in timp la boli degenerative precum: Alzheimer, Parkinson sau scleroza multipla. Cea mai buna metoda de a ne feri de aluminiu in alimentatia de zi cu zi este sa ne ferim de alimentele procesate si sa consumam cat mai multe alimente proaspete, sa evitam bauturile ambalate in cutii de aluminiu sau cutii de carton.



Foto: beautythroughstrength.com