Beneficiile alimentatiei chinezesti pentru s?n?tate. ncearc? acum!
calendar_month 05 Apr 2016, 00:00
Prepararea mancarii chinezesti necesita multa pricepere si experienta. Aceasta ramura a bucatariei asiatice poate aduce beneficii nepretuite asupra sanatatii noastre, insa numai atunci cand este gatita corect.
Alimentatia chinezeasca autentica este privita in general drept o dieta sanatoasa pentru ca accentul cade în primul rand pe abundenta de orez, taitei si legume gatite la abur sau inabusite.
Chinezii nu privesc mancarea drept o sursa de calorii, ci mai degraba ca pe un izvor de sanatate.
Adevarul este ca acest popor este extrem de preocupat de calitatea mancarii pe care o consuma, dieta lor fiind alcatuita preponderent din legume, fructe de mare, soia, peste si carne slaba. Metoda de gatire a preparatelor traditionale reprezinta inca o cauza pentru care acestea contribuie la o buna functionare a organismului uman, de-a lungul istoriei chineze mentinandu-se crezul ca mancarea poate indeplini rol medicinal, curativ si longeviv. Chinezii prefera o varietate de metode mai sanatoase pentru prepararea alimentelor, precum fierberea, coacerea, frigerea, inabusirea sau aburul. Dieta lor se bazeaza foarte putin pe prajire, alternativa lor constand in prajirea superficiala la wok.
Exista numeroase motive care stau la baza obieceiurilor alimentare ale chinezilor. Unul dintre conceptele de baza foarte des intalnite de-a lungul tuturor provinciilor chinezesti este echilibrul dintre elementele Yin (feminine) si Yang (masculine). Acest popor crede cu tarie ca motivul celor mai multe boli este nerespectarea acestui echilibru. Alimentele Yin includ toate fructele si legumele in timp ce Yang se refera la tipurile de carne slaba. Numai atunci cand acestea doua sunt intr-o armonie perfecta se poate vorbi despre mancare chinezeasca sanatoasa.
Dieta chinezeasca traditionala este atat de valoroasa pentru ca numai in situatii exceptionale foloseste carne rosie si se bazeaza mai mult pe legume, peste si carne alba slaba. Potrivit chinezilor, consumul unui complex de carbohidrati precum diferite tipuri de legume si orez, precum si adaugarea carnii doar pe post de garnitura, reprezinta dieta perfecta pentru mentinerea sanatatii. De aceea este recomandat sa optezi pentru mancare chinezeasca preparata intr-o maniera autentica pe baza de ingrediente sanatoase precum cartofi mov, varza, brocoli, ciuperci, urechi de lemn, telina, ghimbir, fructe de mare, peste si pui in locul preparatelor din carne de porc sau vita prajite excesiv. De asemenea, este de preferat sa alegi produsele culinare gatite la abur, inabusite sau prajite rapid la wok in locul celor prajite in ulei excesiv.
Un alt motiv pentru care mancarea chinezeasca este benefica organismului nostru, este faptul ca ingredientele se taie intotdeauna in bucati foarte mici, de dimensiunea unei imbucaturi. Adevarul este ca intr-o casa chinezeasca niciodata nu se folosesc cutitele pentru consumul mancarii. Betisoarele chinezesti sunt tot ce iti trebuie pentru a servi o cina in stil chinezesc.
Mancarea chinezeasca este gatita cu intentia de contribui la atingerea longevitatii, obtinerea efectelor curative si a proprietatilor medicinale. De aceea aceasta se gateste cu uleiuri polisaturate si fara a folosi lactate precum frisca, unt sau branza. Desi carnea este prezenta in cele mai apreciate preparate, este folosita in cantitati moderate pentru a se evita nivelurile inalte de grasime animala si colesterol. Numai mancarea preparata dupa aceste principii culinare se poate numi mancare chinezeasca autentica, singura care este ideala si benefica pentru sanatatea noastra.
Noutati