Carnea rosie si carnea procesata - un pericol pentru sanatate?

calendar_month 27 Aug 2014, 00:00
Pericolele nu vin insa din consumul de carne, in general, ci de consumul carnii rosii si procesate, care poate creste riscurile aparitiei cancerului si a afectiunilor cardiovasculare.
Continutul crescut de grasimi
Consumul de carne rosie are propriile beneficii, cum sunt asigurarea necesarului de nutrienti si de proteine in organism, dar si aportul de fier si de vitamina B12, atat de importante pentru sanatate. Insa aceasta contine totodata o cantitate importanta de grasimi saturate, atat de nocive si de daunatoare; printre cele mai nesanatoase produse din carne se numara carnatii si baconul, pe care ar fi mai indicat sa le eviti daca vrei sa te mentii sanatos.
Un studiu publicat in Arhivele de Medicina Interna arata ca o cantitate de 85 g de carne rosie neprocesata, consumata constant, poate creste riscul aparitiei cancerului si a afectiunilor cardiovasculare pana la 13%, iar aceeasi cantitate de carne rosie procesata (bacon, carnati, mezeluri) il va creste cu 20%.
Un alt studiu publicat in Medicina BMC arata ca persoanele care consuma mai putin de 80 g de carne rosie pe zi nu sunt expuse acestor riscuri; mai exact, un consum constant limitat la aceasta cantitate nu poate avea efecte in ceea ce priveste mortalitatea, au aratat cercetatorii. Nutritionistii sustin ca un consum moderat de carne este chiar benefic pentru organism, intrucat contribuie cu nutrienti, proteine, fier, zinc, vitamine din complexul B si acizi grasi.
Acelasi studiu scoate in evidenta gradul de nocivitate al carnii rosii procesate, inaintea oricarui alt aliment. Consumul a mai mult de 40 g pe zi de salam, carnati, bacon, hot dog sau alte mezeluri este cauza principala a infarctului miocardic si a altor afectiuni cardiovasculare.
Sursa foto: vitaplusdealer.blogspot.com
Noutati




