Ce trebuie sa stii inainte sa iti pui aparat dentar? Iata cate tipuri exista!
calendar_month 23 Iun 2021, 00:00
Tratamentul ortodontic implica utilizarea unui aparat dentar special conceput pentru a aplica presiune asupra dintilor si a-i aduce in pozitia corespunzatoare, a corecta muscatura si a imbunatati sanatatea bucala. Acest dispozitiv se poarta pe o perioada de unul sau doi ani, in functie de complexitatea situatiei, de varsta pacientului sau de tipul aparatului.
Chiar daca cei mai buni candidati pentru acest dispozitiv de corectie dentara sunt copiii, daca dintii sunt in perfecta stare, poate fi utilizat la orice varsta.
Beneficiile unui aparat dentar
Purtarea acestui dispozitiv ajuta la infrumusetarea zambetului si, totodata, are beneficii asupra sanatatii orale. Daca dintii strambi sau inghesuiti ingreuneaza rutina de igienizare, prin corectarea problemei, periajul dentar se va putea realiza mult mai eficient, iar acest lucru reduce riscul aparitiei cariilor, a afectiunilor parodontale sau a pierderii dintilor.
Muscatura incorecta afecteaza capacitatea de mestecare, creeaza dificultati de vorbire, favorizeaza uzura dintilor si multe probleme la nivelul articulatiilor mandibulare. Prin urmare, purtarea acestui dispozitiv de corectie te va scapa de multe alte probleme.
Tipuri de aparate de corectie dentara
Tratamentul ortodontic poate fi cea mai buna metoda pentru a-ti imbunatati dantura si este important sa discuti cu medicul stomatolog toate aspectele pentru a alege cel mai bun tip de aparat dentar. Acestea sunt fixe sau mobile, bracketuri (se fixeaza pe dinti), arcuri (sub forma de sarma), ligaturi elastice pentru a prinde arcurile de bracketuri, vizibile sau invizibile. De asemenea, bracketurile pot fi metalice, ceramice sau din safir.
Aparat metalic
Din fericire, dispozitivele de corectie dentara metalice au evoluat foarte mult si arata mult mai bine decat in trecut, fiind mai mici si mai confortabile. Bracketurile metalice sunt deseori recomandate copiilor si adolescentilor si se pot personaliza cu legaturi elastice colorate care le fac mai atragatoare. Necesita ajustari periodice, la patru sau opt saptamani.
Sunt fixe si, spre deosebire de cele mobile, au avantajul ca sunt purtate non-stop, sunt foarte eficiente si scurteaza perioada de tratament. Totusi, necesita ingrijire atenta, iar igiena orala corecta este o necesitate.
Aparat ceramic
De data aceasta, bracketurile sunt realizate din ceramica transparenta, fiind mai putin vizibile decat cele metalice. Sunt preferate de cei care doresc o metoda de tratament discreta si estetica, adica de catre adolescenti si adulti. Sunt la fel de eficiente ca cele metalice, insa se pot pata din cauza alimentatiei sau a obiceiurilor incorecte de igienizare.
Aparat invizibil sau lingual
Spre deosebire de celelalte tipuri, acest dispozitiv este fixat in spatele dintilor, fiind vizibil doar cu o oglinda dentara. Este mai dificil de montat, dar este complet invizibil si personalizabil dupa specificul dintilor si a problemei, ceea ce il face eficient si versatil pentru multi pacienti.
Este ideal pentru adultii care nu vor un aparat dentar vizibil si au necesitati ortodontice complexe. Totodata, din motive estetice, devine din ce in ce mai popular in randul adolescentilor.
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar are multe avantaje, iar, in prezent, se poate realiza mai eficient si mai discret ca niciodata! Prin urmare, daca te confrunti cu probleme de aliniere a dintilor sau cu o muscatura defectuoasa, alege sa faci corectiile necesare cat mai repede!