Cum sa faci fata mai usor stresului examenelor: trei solutii practice
3/38944
calendar_month 21 Feb 2022, 00:00
Mainile transpirate, noduri in stomac si o teama accentuata de esec care nu te lasa sa te concentrezi – sunt toate simptome cauzate de stresul prea mare cu care se confrunta majoritatea studentilor in perioadele de evaluare. Din pacate, stresul nu numai ca nu te ajuta sa inveti mai usor sau mai bine materia, dar poate cauza si alte probleme de sanatate.

Majoritatea studentilor sunt de parere ca gestioneaza prost perioadele de stres si pentru unii dintre ei asta inseamna inclusiv episoade de anxietate sau depresie. Pentru a preveni stresul pe perioade lungi si problemele de sanatate pe care le cauzeaza, iata cinci solutii practice pentru toti studentii care se confrunta cu astfel de probleme.

1. Fa-ti timp pentru hobby-urile tale

Chiar si in perioadele stresante, este important sa-ti faci timp pentru pasiunile tale, deoarece ele te ajuta sa-ti pastrezi echilibrul si ii dau creierului tau o pauza binemeritata de la activitatile care te suprasolicita nervos. Pe de alta parte, hobby-urile te ajuta sa te relaxezi, asa ca nu considera timpul alocat acestor mici placeri ca fiind unul pierdut. O minte relaxata poate acumula mai usor informatii noi si poate face mai rapid conexiuni intre ele. Practicate pe termen lung, astfel de activitati te pot invata, in general, sa gestionezi mai bine stresul. Asadar, daca iti place, de exemplu, sa pictezi, ia-ti niste planse si un set acuarele si da frau liber imaginatiei tale. Activitatile creative sunt deosebit de utile ca sa scapi de stres, dar si ca sa poti sa te concentrezi mai bine asupra studiului.

2. Nu renunta la sport

In timpul perioadei de examene, multi studenti au tendinta de a renunta la activitatile sportive, pentru a avea mai mult timp pentru studiu. Totusi, trebuie sa stii ca sportul ajuta foarte mult creierul. Activitatea fizica stimuleaza productia de endorfine in creier, ceea ce inseamna ca starea ta de spirit va fi mult mai buna dupa o sesiune de alergat sau de ciclism, de exemplu. Mai mult decat atat, vei observa ca nu numai ca nu te simti obosit, dar ai mai multa energie si te poti concentra mai usor. Studiile de specialitate au aratat ca exercitiile fizice cresc fluxul de sange catre creier si ajuta organismul sa construiasca mai multe conexiuni intre neuroni, ceea ce duce la o concentrare crescuta, o memorie imbunatatita, creativitate stimulata si abilitati mai bune de rezolvare a problemelor.

3. Incearca meditatia

Nu, nu e vorba de cele cu un profesor sau un coleg dintr-un alt an, ci de meditatie ca tehnica de relaxare. Specialistii sunt de parere ca meditatia ajuta la diminuarea nivelului de stres din organism, la scaderea tensiunii arteriale si la imbunatatirea calitatii somnului, ceea ce, fie si indirect, te ajuta sa memorezi mai bine informatiile. De asemenea, meditatia este o tehnica minunata de relaxare, pentru ca poate fi practicata aproape oriunde si oricand ai nevoie. In plus, ii poti simti beneficiile chiar daca faci asta numai si pret de cateva minute pe zi. Nu este nevoie sa ajungi la nivelul unui maestru zen, ci pur si simplu sa-ti faci timp pentru aceste exercitii de respiratie, care te ajuta sa te deconectezi de la sursele de stres.

Asadar, perioadele de evaluare sau sesiunile de examene nu trebuie sa fie sinonime cu o stare prelungita de stres. Dimpotriva, toate studiile de specialitate pun accentul pe faptul ca este important sa te relaxezi in astfel de perioade, astfel incat sa-ti poti ajuta creierul sa gestioneze si sa memoreze mai bine informatiile, dar si pentru a putea face noi conexiuni intre date si sa-ti exprimi creativitatea.Sursa foto: Pexels.com