DOZA ZILNICA DE SANATATE
6/6032
calendar_month 06 Dec 2007, 00:00
Stim cu totii ca pentru a ne mentine in forma specialistii ne recomanda consumul zilnic de fructe si legume.
Aceste alimente asigura necesarul de vitamine, minerale, fibre si alti nutrienti esentiali pentru o buna functionare a organismului, intarirea sistemului imunitar, protectie impotriva efectelor imbatranirii, precum si pentru reducerea riscului de aparitie a cancerului si a bolilor cardiovasculare.
Este esential sa consumam zilnic intre 5 si 9 portii de fructe si legume de diverse culori pentru a ne bucura din plin de beneficiile acestor alimente.
Fructele si legumele de culoare alba, cafenie si maro contin polifenoli - substante care pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Consumand fructe si legume albe vei reusi sa:
- Iti mentii nivelului colesterolului in limite normale - Reduci riscul aparitiei cancerului
- Previi aparitia bolilor sistemului cardio-vascular
Fructe si legume de culoare alba, cafenie si maro:
- Mere
- Banane
- Pere galbene
- Nectarine
- Piersici
- Curmale
- Stafide
- Conopida
- Usturoi
- Ceapa
- Ciuperci
- Cartofi albi
- Gulii
- Pastarnac
- Patlagina
- Ghimbir
Fructele si legumele de culoare galbena si portocalie contin substante antioxidante precum vitamina C, caroteni si flavonoide. Consumand zilnic fructe si legume galbene si portocalii:
- Vei reduce riscul aparitiei cancerului
- Vei preveni aparitia bolilor cardio-vasculare si a problemelor legate de vedere
- Vei dobandi un sistem imunitar puternic
Fructe si legume de culoare galbena si portocalie:
- Portocale
- Grapefruit
- Mandarine
- Clementine
- Lamai
- Mango
- Papaya
- Fructul pasiunii
- Ananas
- Suc de ananas
- Nectarine
- Piersici
- Caise
- Mere galbene
- Pere galbene
- Pepene galben
- Kiwi galben
- Morcov
- Dovleac
- Porumb
- Cartofi (dulci)
- Fasole galbena
- Rosii galbene
- Ardei galben
Fructele si legumele de culoare rosie contin licopen - substanta care reduce riscul aparitiei unor forme de cancer, in special al cancerului de prostata, si antociani - substante care au propietatea de a mentine vasele sangvine intr-o forma excelenta.
Consumand fructe si legume rosii vei avea:
- o inima sanatoasa
- memorie buna
- risc scazut pentru cancer
Fructe si legume de culoare rosie:
- Cirese
- Merisoare
- Mere rosii
- Struguri rosii
- Pere rosii
- Pepene rosu
- Portocale rosii
- Grapefruit roz
- Rodii
- Zmeura
- Capsuni
- Tomate
- Cartofi rosii
- Ridichi
- Varza rosie
- Ceapa rosie
- Ardei rosii
- Gogosari
- Sfecla rosie
Fructele si legumele de culoare verde contin indoli si luteina; substante antioxidante care ajuta la mentinerea sanatatii vederii. Consumand fructe si legume verzi vei avea:
- o vedere buna
- oase si dinti sanatosi
- risc scazut pentru aparitia cancerului
Fructe si legume de culoare verde:
- Mere verzi
- Pere verzi
- Struguri verzi
- Kiwi
- Lamai verzi
-Avocado
- Varza chinezeasca
- Varza de Bruxelles
- Castraveti
- Salata verde
- Ceapa verde
- Ardei verzi
- Broccoli
-Spanac
- Bame
- Sparanghel
- Telina
- Fasole verde
- Mazare
- Dovlecei
- Anghinare
- Praz
Fructele si legumele de culoare albastru/violet contin fenoli si antociani a substante cunoscute pentru propietatile lor antioxidante si cu efect anti-imbatranire. Consumand fructe si legume albastre/violet vei avea:
- o memorie buna
- influenta benefica asupra tractului urinar
- risc scazut de aparitie a cancerului
Fructe si legume de culoare albastru/violet:
- Mure
- Afine
- Coacaze
- Smochine
- Prune
- Prune uscate
- Stafide
- Struguri negri
- Sfecla
- Vinete
- Varza
- Cartofi rosii
- Andive
- Sparanghel