Efectul advers al medicamentelor. Ce se poate intampla in organismul tau?
calendar_month 25 Nov 2015, 00:00
Sanatatea noastra depinde foarte mult de alimentele pe care le consumam si este afectata atat de medicamentele care ni se prescriu, cat si de activitatile stresante de zi cu zi. Toate acestea, de fapt, au un punct comun: afecteaza nivelul de saliva din gura.
Totusi, majoritatea dintre noi nu suntem familiarizati cu aceste aspecte si nu facem nimic altceva decat sa cautam si sa urmam sfaturile si medicamentatia prescrisa de medicii specialisti. Dr Ion Melnic, specialist in chirurgie dento-alveolara si coordonator al Clinicii Dr. Melnic, ne explica nu doar care sunt cauzele, dar si modalitatile prin care am putea sa ne pastram gura hidratata si nivelul de saliva optim, astfel incat sa evitam infectiile.
"Cand nu este secretata o cantitate corespunzatoare de saliva, pacientii resimt un discomfort pe care insa nu-l pot descrie efectiv. Cei mai multi dintre ei nici nu stiu ce efecte negative are acest lucru. Saliva nu ne ajuta doar la digerarea alimentelor, ci ne protejeaza si impotriva infectiilor cauzate de bacterii si ciuperci. De aceea, daca nivelul de saliva scade, creste riscul aparitiilor problemelor." spune Dr. Ion Melnic.
Unul dintre efectele secundare ale medicamentatiilor din ziua de azi este uscarea gurii. Mai ales pastilele care se prescriu pacientilor care sufera de depresie, anxietate, alergii sau raceli, obezitate, acnee, epilepsie sau ameteli ingreuneaza procesul de secretie a salivei. In ceea ce priveste stilul de viata, activitatile stresante, tutunul, respiratia cu gura deschisa si exercitiile fizice intense care duc la deshidratare conduc la uscarea gurii.
"Cauzele incetinirii sau chiar ale stoparii procesului de secretie a salivei sunt numeroase. De aceea, este important sa avem grija la schimbarile pe care le facem, astfel incat sa putem preveni accentuarea problemelor. Simptomele gurii uscate includ: disconfort la nivelul gurii, sete frecventa, craparea buzelor, limba inrosita si uscata, imposibilitatea de a discerne gusturile alimentelor sau respiratia urat mirositoare. Asta le si cer pacientilor mei mereu: sa-si monitorizeze evolutia organismului, astfel incat sa putem depista eventualele probleme cat mai rapid, inainte sa apara complicatii", adauga dr. Ion Melnic.
Mai mult, gura uscata poate provoca aparitia gingivitei sau a unor infectii. De aceea, este important ca pacientul sa discute despre aceste probleme cu medicul sau. Acesta ar trebui sa schimbe dozele medicamentelor prescrise, astfel incat sa fie eliminate aceste efecte adverse. De asemenea, medicul stomatolog ar trebui sa
prescrie produse de hidratare si cu care sa-si clateasca gura constant.
?Eu le recomand pacientilor mei sa consume guma de mestecat fara zahar, sa bea multa
apa in timpul zilei si sa foloseasca o pasta de dinti cu fluoride. De asemenea, este
important sa respire cu gura inchisa cat mai des posibil?, adauga dr. Ion Melnic.
Chiar daca pare a fi o problema minora, secretia de saliva ar trebui sa ramana
constanta in orice situatie, indiferent de circumstante. Vizitele periodice la
medicul specialist sunt necesare, dar nu numai. Hidratarea corespunzatoare, consumul
legumelor si al fructelor, al ceaiurilor pe baza de plante, precum si periajul
zilnic efectuat corect ar trebui sa duca la mentinerea unei guri hidratate
corespunzator, a unei respiratii proaspete si, deci, la o stare generala de bine.
Noutati