Nu mai arunca la gunoi coaja de cartof! Iata cat de sanatoasa este!
3/37567
calendar_month 11 Ian 2016, 00:00
Te-ai obisnuit sa arunci cojile de cartof intrucat le consideri „murdare” si nefolositoare. Insa s-a descoperit faptul ca aceste coji sunt mai sanatoase decat cartoful insusi. Contine nu mai putin de 60 de substante terapeutic active!

Cartofii contin 77% apa, iar restul este format din vitamine precum ca B1, B2, B3 si B6. Cartofii contin o cantitate de vitamina C de patru ori mai mare decat merele sau perele, dar si fier, potasiu si magneziu, scrie aktual24.ro.

Coaja cartofului este insa cea mai importanta din punct de vedere terapeutic. Ea are culori de la brun pana la rosu, galben sau chiar violet inchis. Coaja cartofilor contine pigmenti (flavonoide) cu actiune antioxidanta si antitumorala, vitamine din complexul B, fibre alimentare, compusi fenolici cu efect de reglaj asupra activitatii cardiace.

Geneticianul american Roy Navarre, de la „Agricultural Research Service”, a descoperit nu mai putin de 60 de substante terapeutic active in coaja cartofilor.

Tratamentul cu suc de cartofi scade presiunea arteriala, previne puseurile de hipertensiune si are efecte benefice in tratarea gastritei si a ulcerului gastric. Sucul de cartof se obtine din folosirea cartofului cu tot cu coaja dupa indepartarea pamantului, a impuritatilor si a partilor inverzite consumat imediat pentru a evita oxidarea. Se pot folosi in combinatie suc mere sau de morcov, pentru un gust mai bun.

Decoctul de coji se obtine prin fierberea acestora timp de 10 minute, intr-un ibric cu 200 de ml de apa, care apoi se filtreaza. Preparatul rezultat se consuma pe stomacul gol, avand efecte antireumatice, antitumorale, antiinflamatoare, remineralizante. Cojile ramase dupa decoctie se aplica, sub forma de cataplasma calda, pe articulatiile afectate de reumatism, pe eczeme, pe ranile care se cicatrizeaza greu, mai scrie sursa citata.