Tot ce trebuie sa stii despre durerile de cap!

calendar_month 26 Sep 2014, 00:00
Tipuri de dureri de cap
Exista trei tipuri primare de dureri de cap: tensiunea resimtita la nivelul capului, migrena si algia vasculara a fetei. Prima este cea mai comuna, este de regula usoara pana la moderata si se manifesta prin suferinte la nivelul ambelor tample. Dureaza de la 30 de minute pana la cateva zile, dar nu iti pune in pericol activitatile zilnice.
A doua se manifesta intr-o singura zona a capului, este moderata pana la severa si te impiedica de obicei sa iti duci la bun sfarsit task-urile zilnice. Migrena este adesea insotita de greata si/sau voma ori de sensibilitate la lumina/sunete.
Ultima este cea mai crunta, poate dura luni de zile si se manifesta in jurul ochilor (in interiorul lor, deasupra, dedesubtul lor etc.).
Cauzele durerilor de cap
Cand vorbim despre dureri de cap primare (deci care nu sunt determinate de o boala preexistenta), cauzele pot fi multiple, insa, in general, au la baza probleme cu receptorii de durere de la nivelul capului, combinate cu activitatea chimica cerebrala etc.
Cum poti preveni durerile de cap?
Pentru a preveni durerile de cap, ai putea incerca sa eviti factorii declansatori, care includ cofeina (in cantitati mari), alcoolul si anumite alimente si substante (ciocolata, branza, indulcitori si nitriti). De asemenea, eficiente se vor dovedi si administrarea de vitamina B2 (riboflavina) sau vitamina D, cat si consumul generos de apa, odihna suficienta si exercitiile fizice.
Iar daca nu le poti evita, le poti gestiona cu antiinflamatoare nesteroidiene, administrate imediat dupa debutul durerii de cap. In cazul migrenelor severe, o perfuzie cu magneziu se va dovedi si ea eficienta. Nu in ultimul rand, terapiile de relaxare ar putea fi si ele utile.
Cand este cazul sa mergi la medic?
Mergi imediat la doctor daca:
- durerea de cap apare brusc, ca o explozie (ar putea fi vorba despre o sangerare cerebrala);
- apare ca urmare a tusei, ridicarii de greutati ori a activitatii sexuale (ar putea indica o problema cerebrala, precum un atac cerebral);
- este insotita de alte simptome neurologice, precum amortirea unei parti a trupului, dificultati de vedere/vorbire (atac cerebral sau tumora) etc.
Foto: ritchiechirohealth.com
Noutati




