18M patrati de conflicte
7/7011
calendar_month 25 Ian 2008, 00:00
Primul contact cu viata studenteasca poate sa fie un impact dur pentru cei mai putin norocosi. Fie ca e vorba de relatia cu profesorii sau cu mediul universitar in general.

Pentru bobocii caministi apare si problema colegilor de camera. Unii au noroc. Ajung sa se integreze usor, sunt sociabili sau chiar daca sunt timizi, nu nimeresc intr-un mediu ostil. Pentru altii, timiditatea lor poate deveni atuul colegilor din ani mai mari, si de aici incepe cosmarul.

"Nu merita sa inveti pentru un loc in camin!" "Dupa ce ai o zi obositoare, primul tau gand este ca de-abia astepti sa ajungi acasa. La mine nu se aplica acest lucru. Acel `acasa`, camera de camin, reprezinta un spatiu pe care incerc sa-l evit cat mai mult datorita colegelor de camera", ne-a spus Amalia, studenta in anul I la Facultatea de Litere. "Nu comunic deloc cu ele pentru ca ma exclud. Nu ma pot simti in largul meu pentru ca nu e o atmosfera relaxanta. Eu raman pe ideea ca `omul sfinteste locul`. O sa incerc sa invat din experienta asta, avand exemplul lor, cum sa nu fiu".

O alta studenta, care a preferat sa-si pastreze anonimatul, `de frica razbunarii`, intareste spusele Amaliei. "Situatia mea nu e extraordinar de grava: vorbim monosilabic, deci e ceva. E groaznic insa ca nu poti dormi mai mult de 4-5 ore pe noapte, ca nu poti sa citesti o carte in liniste, ca esti fortat sa asculti manele la maxim si nu ai pic de intimitate. Si in aceasta atmosfera ajungi sa te in- trebi: Oare chiar merita sa inveti pentru a primi loc in camin?"



Viata in camin e limba straina

Privind per ansamblu, exclu-derea bobocilor caministi nu e un fapt general, dar nu merita sa treaca neobservat. Si daca exista lipsa de comunicare intre colegii de aceeasi nationalitate, un student din anul I de la Politehnica ne spune ce se poate intampla in caz contrar. "Personal resimt din plin diferenta dintre mine si colegii mei care sunt maghiari. Sunt aproape de fiecare data exclus de la orice fel de discutie. Raman adesea tacut, ganditor la problemele si interesele proprii in corul de veselie al celorlalti: ,`doar de as intelege `. Si criteriul varstei face aceasta repartizare atat de delicata. Fiind singurul boboc, intr-o camera cu 3 masteranzi si un student in anul IV, simt adesea privirile lor superioare atintite asupra mea".

Cu toate acestea, Gabor, student in anul III la Facultatea de Geografie, afirma ca desi a locuit alaturi de patru studenti romani, s-au inteles foarte bine. "Eu sunt de nationalitate maghiara, dar acest lucru nu m-a impiedicat sa fiu prieten cu cei pe care i-am avut colegi de camera in anul I. Conteaza persoana si nu nationalitatea. Chiar, momentan, am un coleg roman in camera si desi nu suntem prieteni foarte apropiati, ne intelegem bine".

Rezolvarea sta in contract

In context de reala problema, un administrator din Hasdeu ne-a lamurit cum e cu repartizarea si ce se intampla in momentul in care apar conflicte in camera. "In ceea ce privesc repartizarile, prioritatile sunt cei din anii mai mari care au respectat prevederile contractului. Apoi, fiecare student e intrebat daca are preferinte in alegerea camerei si a colegilor. Cat despre ceilalti, noi ii repartizam in functie de dorinta noastra. Sunt unii care ajung sa se inteleaga foarte bine, dar mai sunt si exceptii. In cazul in care apar divergente, Comitetul de camin si Administratia cerceteaza problema la fata locului. Daca intr-adevar nu exista nicio sansa de re-conciliere, studentii au posibilitatea de a se muta intr-o alta camera. Cat despre cei care fac probleme, ei primesc avertismente si daca nici acestea nu sunt respectate, se iau masuri mai drastice".



Cu siguranta ca orice student poate sa ia masuri si sa isi rezolve problemele pe care le are in camin. Frica de mai rau nu ar trebui sa fie o scuza, mai ales pentru cei care intr-adevar sunt intr-un conflict.

Redactor : Loredana CHIS - Ziarul Studentesc Cluj
FOTO: Sava Alexandru