4 moduri in care scrisul de mana te poate ajuta sa iei note mai bune
4/42706
calendar_month 27 Apr 2024, 15:01

Traim in era digitala si putem apela cu usurinta la diverse tehnologii moderne si sofisticate. Privit din acest punct de vedere, scrisul de mana poate parea ceva demodat, din trecut. Cu toate acestea, cercetarile arata ca exista multiple beneficii asociate scrisului cursiv.

Iata cum te poate ajuta scrisul de mana sa iti imbunatatesti performantele atunci cand studiezi!

1. Activeaza memoria si reduce timpul alocat invatarii 

Scrisul de mana este un proces complex ce implica o serie de miscari fine si coordonate intre mana si creier. Acest lucru activeaza atentia, memoria si gandirea logica. Atunci cand tii in mana un stilou nu stimulezi doar gandirea, ci si simturile. In felul acesta, creierul isi aminteste mai usor informatia pe care o scrii. De aceea, scrierea de mana faciliteaza retinerea cunostintelor si apoi reproducerea lor cu o mai mare usurinta, in timpul examenelor.
Multi psihologi educatio­nali considera ca scrisul de mana antreneaza parti ale creierului pe care scrierea la tastatura nu le poate accesa, in special acele zone asociate formarii memo­riei.

Memorarea rapida aduce cu sine inca un beneficiu: reducerea timpului alocat invatarii.

2. Imbunatateste puterea de concentrare

Scrisul de mana reduce considerabil riscul de a fi distras si de a te lasa acaparat de dispozitivele electronice atat de prezente in vietile noastre. Atunci cand scrii pe hartie elimini intreruperile provenite de la notificarile diverselor aplicatii si tentatia de a verifica constant ce mai este nou pe retelele de socializare. Castigi astfel perioade mai lungi de timp in care te poti concentra cu adevarat la materialul studiat.

In plus, utilizarea excesiva a instrumentelor digitale duce la oboseala si la scaderea puterii de concentrare. Folosind scrisul de mana, alegi o alternativa mai relaxanta si mai putin solicitanta, atat pentru creier, cat si pentru ochi. Castigi un nivel mai ridicat de energie si te poti concentra mai bine, cu mai multa usurinta.

3. Faciliteaza procesarea profunda a informatiilor

Studiile arata ca scrisul de mana faciliteaza procesarea informatiilor intr-un mod mai profund decat dactilografierea. Pixul si hartia te fac mai atent si mai selectiv pentru ca ar dura prea mult sa transcrii totul cuvant cu cuvant. De aceea, atunci cand scrii de mana esti inclinat sa sintetizezi si sa reformulezi. Vei evalua cu o mai mare atentie informatia inainte de a o pune pe foaie. Scrisul de mana incetineste procesul de notare si tocmai aceasta este trasatura cheie care accelereaza procesul de invatare.

In plus, pentru a sintetiza, esti obligat nu doar sa fii atent la idei, dar sa le si corelezi. Procesul prin care stabilesti diverse conexiuni intre informatiile pe care le redactezi activeaza o intelegere mai profunda a conceptelor si incurajeaza gandirea critica. In cele din urma, efortul de a rezuma conceptele activeaza parti din memorie care te vor ajuta sa intelegi si sa retii cu mai mare usurinta materialul studiat.

4. Permite personalizarea si sprijina memoria fotografica

Scrisul de mana iti ofera libertatea de a personaliza notitele intr-un mod care sa fie util stilului tau propriu de invatare. Poti organiza informatia exact asa cum iti doresti, poti adauga diverse desene, sageti, sublinieri pentru a evidentia punctele cheie sau pentru a face conexiuni intre diferite concepte. Toate aceste elemente grafice iti vor facilita intelegerea si retinerea informatiilor, in special daca esti o persoana cu memorie vizuala.Scrisul este un instrument util ce nu ar trebui neglijat atunci cand ai nevoie sa memorezi cu usurinta diverse materiale. Apeleaza, asadar, la stilou si hartie atunci cand iei notite si cand studiezi. Vei descoperi o modalitate eficienta de a-ti imbunatati concentrarea si de a retine in profunzime informatiile de care ai nevoie.

Sursa foto: Freepik