4 moduri prin care sa te intelegi mai usor cu colegii de camera
3/31185
calendar_month 14 Oct 2013, 00:00
Una dintre cele mai grele acomodari cu viata de student este locuitul la comun. Multe persoane pot avea mari probleme in acest sens, dupa ce o viata intreaga au avut camera lor proprie si acces nelimitat la intimitate. Odata ce ai ajuns insa intr-un camin universitar, obiceiurile si tabieturile tale trebuie sa se schimbe radical, astfel incat convietuirea sa fie una linistita, fara conflicte. Pentru asta, ti-am pregatit un mic ghid de supravietuire, cu reguli de bun-simt pe care trebuie sa le respecti cu strictete pentru a face fata cu brio acestei tranzitii:

1. Invata sa imparti

Banii pot fi un subiect sensibil si extrem de conflictual in orice situatie. Pentru a nu intampina astfel de discutii cu colegul de camera este foarte important sa va impartiti cheltuielile. In cazul in care ai, de asemenea, probleme financiare intr-o anumita perioada, nu incerca sa ascunzi acest lucru. Explica-i colegului tau situatia si revanseaza-te data viitoare. Comunicarea este un criteriu-cheie in buna convietuire. Egoismul nu isi are loc in momentul in care locuiesti la comun. Acesta poate crea tensiuni si grave neintelegeri.

2. Stabiliti reguli

Pentru a nu da nastere unor situatii conflictuale este bine ca tu si colegul tau de camera sa stabiliti niste reguli simple, de la bun inceput. Impartiti-va indatoririle si spuneti-va fiecare ce asteptari aveti unul de la celalalt. De exemplu, daca cineva vine in vizita la voi, incercati sa fiti ambii buni oaspeti. Astfel nu doar ca veti tine departe certurile, dar veti putea castiga si noi prieteni.

3. Transmite-le colegilor intentiile tale

In cazul in care vrei sa iti serbezi ziua de nastere in camin, este foarte important sa ii anunti si pe ceilalti colegi vecini despre intentiile tale. Ai putea chiar sa ii inviti la petrecerea ta, iar acest lucru ar fi o buna ocazie pentru a socializa mai mult.

4. Impuneti limite

Intimitatea este una dintre valorile la care orice persoana tine si cu siguranta vrei si tu sa ai acces la ea, chiar daca locuiesti la comun. Impune-ti inca de la inceputul punctul de vedere. Propune, de exemplu, ca apelurile telefonice sa se desfasoare in afara camerei.

Pentru o buna comunicare si convietuire, este esentiala pastrarea unei limite a discretiei si in ceea ce priveste lucrurile personale, atat cele materiale, cat si cele spirituale.

Autor: Ana Ionescu