studentie.ro  » info-studentie » studentesc » 5 sfaturi pentru a te intelege cu o mama posesiva

5 sfaturi pentru a te intelege cu o mama posesiva

Publicat: 10 Oct 2011 | Vizualizari: 5183

De multe ori, o mama posesiva iti poate face viata nu tocmai usoara. Obisnuita sa aiba controlul asupra vietii tale, sa decida pentru tine si sa stie "mai bine", o astfel de mama nu va intelege, cu una, cu doua, ca ai crescut si ca, intr-o oarecare masura, esti independent. Ce-i de facut in aceasta situatie? Afla in continuare!

1. Descopera trecutul mamei

Intr-o prima faza, ar trebui sa afli care este trecutul mamei tale - cu alte cuvinte, sa intelegi ce evenimente au putut sa determine comportamentul posesiv al acesteia din momentul de fata. S-ar putea sa nu fie tocmai usor sa descoperi, dar o discutie sincera cu membrii familiei sau chiar cu mama ta te-ar putea ajuta sa o intelegi mai bine si sa gasesti o solutie pentru a gestiona situatia.

2. Accepta ca nu ii poti face mereu pe plac

Oricat de mult ai tine la mama ta, este important sa accepti faptul ca, oricat te-ai stradui, nu ai cum sa ii faci mereu pe plac. De altfel, nici nu este indicat, cu atat mai mult cu cat valorile tale personale sunt diferite de ale sale. Pe masura ce devii adult, invata sa iti respecti propriile pareri si decizii, chiar daca acestea sunt contrare celor specifice mamei tale.

3. Stabileste limite

Discuta cu mama ta despre felul in care te face sa te simti comportamentul sau posesiv si impune limite care sa te protejeze de tendinta sa de a detine controlul asupra vietii tale. Fii ferm si nu permite ca regulile impuse de tine sa fie incalcate. Nu uita sa iti asiguri mama ca o iubesti si o respecti, pentru ca ea sa nu considere ca atitudinea ta inseamna altceva decat nevoia de spatiu si de independenta.

4. Ofera informatii limitate

Pentru a-ti obisnui mama cu noua stare de fapt, alege sa ii oferi informatii referitoare la deciziile pe care le iei abia dupa ce faptul a fost consumat, nu inainte de a lua o anumita hotarare. Astfel, vei limita posibilitatile pe care mama ta le are de a controla o anumita situatie si de a te influenta.

5. Schimbarea necesita timp

Nu ai cum sa iti impui noul stil de viata si noile reguli de pe o zi, pe alta, si sa te astepti ca mama ta sa se conformeze imediat. Accepta faptul ca orice schimbare necesita timp si ca, la un moment dat, mama ta va reusi sa iti ofere spatiul de care ai nevoie. Daca simti ca nu te descurci de unul singur, nu ezita sa ceri sfaptul unui terapeut.

Autor: Dana Saporan

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 3 - 5 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-05 00:00:00 - 2023-02-14 00:00:00