studentie.ro  »  Info studentie  »  Studentesc  »  7 modalitati de a intra in gratiile profesorilor

7 modalitati de a intra in gratiile profesorilor

1/110812
calendar_month 12 Sep 2011, 00:00
A mai ramas foarte putin pana la inceperea unui nou an universitar. Daca ai sustinut admiterea in aceasta vara, atunci probabil te intrebi cum vei face fata primului tau an de facultate. Unele dintre cele mai mari temeri? Schimbarile de ordin academic. Daca vrei sa iti usurezi adaptarea la noul mediu, iata cum poti intra in gratiile profesorilor!

1. Pari interesat

Ok, in principiu, daca urmezi o facultate aleasa de tine, deci in functie de preferintele tale, nu ale parintilor, ar trebui sa iti fie pe plac o buna parte dintre cursuri. Chiar si in cele mai fericite cazuri, insa, nu ai cum sa fii 100% interesat de fiecare dintre acestea! Totusi, nu lasa impresia ca vii la cursul unui anumit profesor doar pentru ca pune prezente - straduieste-te sa iti tii ochii deschisi, sa iei notite in permanenta si, daca vrei sa te asiguri ca esti remarcat, sa te asezi in primele randuri.

2. Saluta profesorul

Pare o regula elementara de politete, insa vei descoperi ca nu toti studentii o practica. In cazul in care nu vrei sa ajungi pe lista neagra, ci dimpotriva, saluta intotdeauna - cand profesorul intra in sala de curs, dar si cand il intalnesti pe holuri sau pe strada.

3. Pune intrebari

Cea mai buna metoda de a te asigura ca un profesor te tine minte este sa pui intrebari. Insa, pentru ca acesta sa isi si formeze o parere buna despre tine, asigura-te ca pui intrebari avizate. Citeste materialul predat la cursul anterior si pune doar intrebari pertinente. Ideal ar fi sa te faci auzit in special atunci cand nimeni nu indrazneste sa ia cuvantul - fii sigur ca interventia ta va fi tinuta minte!

4. Implica-te

In special la seminarii, unde pot fi organizate sesiuni de dezbatere asupra unui subiect anume, fa-te auzit! La fel ca in cazul anterior, pregateste-te in prealabil si asigura-te ca interventiile tale sunt la obiect. Din nou, o astfel de atitudine iti va fi in special de folos in cazul in care profesorul asteapta ca studentii sa 'sparga gheata'. Nu uita, totusi, sa te abtii sa acaparezi discutia in totalitate - ceilalti colegi, dornici si ei de afirmare, te vor uri!

5. Continua discutia in afara orelor de curs

Daca simti ca nu ai spus tot ce aveai de spus la un seminar/curs, abordeaza-ti profesorul la finalul orei si pune-i intrebarile dorite sau fa-ti auzit punctul de vedere. Mai mult ca sigur profesorul va aprecia initiativa ta - asta ca sa nu mai spunem ca, daca dovedesti ca esti interesat si documentat, vei si intra in gratiile sale.

6. Fii primul care se ofera

In momentul in care profesorul imparte niste sarcini - in special, unele nu tocmai placute - fii primul care se ofera sa le preia. Cine stie, ai putea chiar sa beneficiezi de o nota mai mare la finalul cursului, doar pentru ca te-ai oferit primul.

7. Spune-i ca iti place cursul

Bineinteles, ideal ar fi sa o faci doar daca iti place cu adevarat - daca este asa, profesorul va aprecia gestul tau. De altfel, o asfel de afirmatie nu va face decat sa completeze participarea ta activa la curs, care vorbeste de la sine.

Autor: Dana Saporan