7 modalitati de a lungi un proiect
1/19716
calendar_month 10 Dec 2010, 00:00
Dupa ce ca oricum ai intarziat cu predarea proiectului, nici nu ai reusit sa il faci sa aiba dimensiunea minima necesara. Ce este de facut, in acest caz? Apelezi la tot felul de tertipuri pentru a-ti face proiectul mai lung cu cateva pagini, fara ca tu sa mai scrii un rand!

1. Modifica marginile
Poti castiga cateva randuri bune la lucrare daca alegi sa modifici putin marginile documentului Word in care lucrezi. Nu este cazul sa faci o modificare sesizabila – chiar si una subtila iti va fi de folos. Cativa milimetri ila marginile din dreapta si din stanga ar trebui sa fie de ajuns.

2. Mareste fontul
In general, dimensiunea fontului folosita pentru proiectele din facultate este 11 sau 12. Pentru ca diferenta sa nu fie usor de observat, mareste fontul cu foarte putin: de la 12 la 13, spre exemplu. Dintr-o data, lucrarea ta de 10 pagini va avea 1-2 pagini in plus, numai bine cat sa te scoata din incurcatura. Nu iti face probleme: diferenta este aproape imperceptibila si, daca iti predai lucrarea imprimata, cel mai probabil nici nu va fi vizibila.

3. Schimba fontul
Daca nu esti obligat sa scrii cu Times New Roman, atunci opteaza pentru un alt font, ceva mai mare, care sa te ajute sa mai adaugi cateva pagini la proiect. Incearca Arial, Courier sau Verdana, spre exemplu, dar nu uita sa reduci un pic dimensiunea fontului, pentru ca diferenta dintre Times New Roman si noul font sa nu fie chiar atat de evidenta.

4. Lasa spatii intre paragrafe
Daca nu ai folosit aceasta metoda pana acum pentru a-ti aerisi o lucrare, este timpul sa o faci: lasa spatii intre paragrafe. Pe langa faptul ca lucrarea ta va arata ceva mai bine, va fi si mai lunga. In mod normal, daca ti-ai impartit proiectul in numeroase paragrafe, aceasta metoda te va ajuta sa castigi cateva pagini bune.

5. Introdu note de subsol

Stii deja ca lucrarea ta trebuie sa fie intesata cu citate si referinte la sursele de documentare folosite. Prin urmare, nu te sfii sa inserezi in continutul lucrarii tale cat mai multe note de subsol care sa ii mareasca dimensiunile.

6. Rescrie introducerea
Introducerile sunt adesea complet lipsite de substanta, mai ales atunci cand scrii pe fuga un proiect. Daca este si cazul tau, atunci mai castiga o pagina sau doua la lucrare rescriindu-ti introducerea in asa fel incat sa bati campii si mai mult decat ai facut-o prima data. O data ce te apuci, vei vedea ca, de fapt, nici nu este asa greu sa umpli trei pagini de Word!

7. Insereaza poze
Daca acest lucru iti este permis, insereaza cat mai multe poze (fara sa exagerezi, totusi) care sa mai adauge cateva pagini la proiectul tau. Acelasi lucru este valabil si pentru scheme, grafice, etc. Daca ai de unde sa faci rost de ele intr-un timp cat mai scurt, insereaza-le urgent in lucrare!

Intra in Biblioteca studenteasca si gaseste toate resursele de care ai nevoie la facultate.

Dana Saporan - editor Studentie.ro