studentie.ro  » info-studentie » studentesc » 7 sfaturi pentru a citi eficient o carte in facultate

7 sfaturi pentru a citi eficient o carte in facultate

Publicat: 20 Dec 2010 | Vizualizari: 9802

Indiferent de facultatea pe care o urmezi, anii de studentie prespun lecturarea a numeroase volume de carti. De la cele de doar cateva zeci de pagini pana la tomurile de cateva kilograme bune, toate trebuie citite astfel incat sa iti si fie de folos ulterior. Cum faci sa lecturezi cat mai eficient o carte, descopera in randurile urmatoare!

1. Nu te sfii sa o uzezi
Cei mai multi dintre noi am fost invatati sa manevram cu grija cartile care ne pica in mana, mai ales atunci cand nu sunt ale noastre. Cu toate acestea, cand vine vorba de studiu, regulile de acest tip ar trebui date uitarii. Porneste de la premiza ca respectiva carte trebuie sa iti fie cat mai folositoare si, daca doar o rasfoiesti cu grija, evitand orice fel de insemnari, nu ai prea multe de castigat. Bineinteles, cartea in cauza trebuie sa iti si apartina!

2. Citeste activ
Cu alte cuvinte, nu citi niste randuri care nu iti spun nimic – acorda atentia cuvenita fiecarei pagini si, atunci cand nu mai poti, mai degraba amana lectura decat sa nu retii nimic din ce ai citit.

3. Noteaza
Ia un creion in mana si subliniaza/incercuieste tot ce ti se pare relevant in textul citit. De asemenea, daca ai de facut niste comentarii pe marginea a ceea ce citesti, nu ezita sa le treci direct in carte. Cand vrei sa notezi informatii mai detaliate, apeleaza cu incredere la jurnalul de lectura.

4. Fa-ti un cod
Pentru ca lectura si notitele tale pe marginea cartii sa fie cat mai eficiente, stabileste-ti propriul cod. Spre exemplu, inca de la bun inceput, propune-ti sa subliniezi citatele interesante, sa incercuiesti cuvintele importante, sa pui sageti in dreptul fragmentelor cheie, sa pui stelute in dreptul a tot ceea ce nu intelegi, etc. De asemenea, fii selectiv: nu iti este de niciun folos sa subliniezi o pagina intreaga.

5. Foloseste culori diferite
In functie de specificul informatiei pe care trebuie sa o retii, foloseste culori diferite. Acestea iti antreneaza memoria sa asocieze anumite tipuri de informatii cu anumite culori, ceea ce iti va fi util pentru a retine o cantitate mai mare de detalii.

6. Foloseste semne de carte
Pentru a localiza o informatie anume care iti va fi de folos ulterior cand vei vrea sa inveti pentru examen, foloseste-te de semne de carte. Nu este nevoie sa apelezi neaparat la cele calsice: niste post-i-uri colorate pot fi la fel de utile cand vine vorba sa reperezi anumite informatii.

7. Fii organizat

Pentru ca, in mod cert, vei avea si cuvinte/concepte necunoscute pe parcursul lecturii (cele marcate cu steluta, eventual), nu ezita sa le notezi pe o foaie separata pentru a ti le elucida mai tarziu.

Ideal ar fi sa o faci pe loc, pentru a intelege mai bine ceea ce citesti. Daca nu, revino la pagina unde ai intalnit informatiile necunoscute si reciteste-o pentru a te lamuri.

Dana Saporan - editor Studentie.ro

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: Confidential
Nivel cariera: Fara experienta
Tipul postului: Full-time
Oras: BUCURESTI
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-04 00:00:00