7 trucuri pentru un trai reusit cu colegii de apartament

calendar_month 14 Iun 2011, 00:00
Trecerea de la casa parinteasca la traiul pe cont propriu si, mai mult, la convietuirea cu mai multi necunoscuti, poate sa nu fie tocmai usoara. Insa, atata timp cat esti hotarat sa faci ca lucrurile sa mearga, ai mari sanse sa convietuiesti in liniste si pace cu colegii de camin sau de apartament. Iata cateva sfaturi:
1. Respecta-ti colegii. Atunci cand imparti o locuinta cu cineva, automat te vei lovi si de probleme care pot fi rezolvate, adesea, prin comunicare. Important este sa iti respecti colegii, cu tot cu obiceiurile si dorintele lor diferite de ale tale, si sa pretinzi acelasi lucru si din partea lor. Pentru a trai intr-o armonie desavarsita, stabiliti niste reguli pe care sa le respectati toti.
2. Ofera-le spatiu. Este firesc ca, la inceput de facultate, sa iti doresti sa iti faci cat mai repede prieteni pentru a nu te mai simti singur. Insa nu incerca sa fortezi o relatie de prietenie cu colegii tai de camin sau de apartament, daca acestia nu se arata la fel dispusi ca si tine. Ofera-le spatiu si lasa lucrurile sa vina de la sine. Cel mai probabil, veti deveni oricum prieteni, in timp, insa acest lucru nu este obligatoriu si, doar pentru ca nu sunteti compatibili, nu inseamna ca trebuie sa renuntati la a va respecta nevoile si dorintele (si spatiul personal) unii altora.
3. Cheltuielile. Este firesc ca cheltuielile referitoare la chirie, intretinere, curent electric, etc. sa fie platite la comun, insa ar trebui sa discutati si problemele legate de maruntisuri ca hartia igienica, detergentul de rufe si de vase, etc., care ar putea fi, de asemenea, la comun. Stabiliti de la bun inceput cum vreti sa procedati pentru a nu avea suprize neplacute. Daca unul dintre colegi, sau chiar tu, prefera sa foloseasca de unul singur anumite produse si sa si-i le cumpere separat, respectati-i dorinta.
4. Curatenia. Curatenia poate fi o alta problema destul de delicata atunci cand vine vorba despre convietuirea cu colegii de camin sau de apartament. Este nevoie ca si acest aspect sa fie lamurit inca de la bun inceput pentru a nu aparea probleme. Daca tu esti obsedat de curatenie, dar colegii tai sunt mai delasatori, s-ar putea sa faci o criza de nervi cat de curand. De aceea, poate ar fi bine sa faceti un program (pe care sa il lipiti pe frigider, spre exemplu) cu randul fiecaruia la curatenie. Bineinteles, fiecare se ocupa de camera/coltul propriu, insa spatiile folosite la comun (bucataria, baia) ar trebui curatate cu randul.
5. Hrana. Discuta cu colegii de camin/apartament si problema alimentelor. Le luati impreuna sau fiecare le are pe ale sale? Daca hotarati sa faceti cumparaturi la comun, asigura-te ca pe lista de shopping se regaseste preferinta fiecaruia in materie de mancare. In cazul in care fiecare are mancarea proprie, stabiliti ce poate fi imprumutat si ce nu.
6. Baia. Daca aveti o singura baie in apartament, stabiliti care cum o folositi (dimineata, seara) pentru a nu va da peste cap programul. Nu sta mai mult decat este nevoie la dus atunci cand stii ca si colegii tai se grabesc sa plece la facultate/job, acelasi lucru fiind valabil si pentru ei. Vedeti care este orarul zilnic al fiecaruia si cum puteti face in asa fel incat sa nu va calcati unii pe altii pe bataturi.
7. Discuta calm. Neintelegerile pot aparea si in cele mai bine organizate convietuiri – atunci cand se intampla, insa, abordeaza subiectul si nu lasa sa se adune frustarile si resentimentele care pot declansa adevarate scandaluri, ulterior. Abordeaza problema cu calm si propune solutii care sa fie atat pe placul tau, cat si al colegului in cauza.
Dana Saporan - editor Studentie.ro
Noutati




