Acces gratuit pentru studenti la toate bibliotecile universitare
3/38896
calendar_month 08 Dec 2021, 00:00
Vesti bune pentru toti studentii din Romania. Tinerii vor avea acces gratuit la bibliotecile universitare si bibliotecile central-universitare. Initiativa, semnata de parlamentari USR, a fost adoptata de Senat. In prezent, studentii inmatriculati la universitatile care detin o biblioteca proprie beneficiaza de gratuitate la accesul in aceste biblioteci si utilizarea serviciilor aferente. In schimb, studentii inmatriculati la universitatile care nu detin o biblioteca proprie trebuie sa plateasca serviciile bibliotecilor central-universitare.

Initiativa elimina discriminarile intre studenti

Proiectul a fost votat de Senat cu unanimitate de voturi si legea va merge la promulgare. Deputatul USR, Filip Havarneanu, unul dintre initiatorii proiectului a explicat: „Gratuitatea in bibliotecile universitare a fost dorinta miilor de studenti din Romania care vor sa invete, sa avanseze si aveau nevoie de un raspuns pozitiv. Ei sunt acei studenti carora maine le vom cere sa devina adulti corecti si sa ia decizii cumpanite. Progresul unor tineri pe care maine ii vrem medici, avocati, politisti sau cu functii de conducere nu trebuie conditionat financiar. Ma bucur ca astazi am dat o sansa egala la educatie unor tineri care vor sa faca diferenta”.

Mari universitati de stat fara biblioteci

Potrivit initiatorilor proiectului de lege, in Romania, patru mari universitati- Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi - nu mai au nicio biblioteca proprie, fiind utilizata biblioteca central-universitara.

Citeste in continuare articolul pe RisCo.ro.