ADEVARUL DESPRE CONSUMATORII DE DROGURI DIN ROMANIA
4/4384
calendar_month 21 Aug 2007, 00:00
Cunoasterea si constientizarea riscurilor pe care le presupune consumul de droguri, precum si dezvoltarea sentimentului de responsabilitate pentru propriile decizii si alegerea unui stil de viata sanatos sunt obiectivele declarate ale proiectelor lansate de Agentia Nationala Antidrog.

ANA elaboreaza permanent proiecte destinate tinerilor care are drept scop prevenirea consumului de droguri prin implicarea elevilor de liceu si studentilor in activitati extrascolare- culturale, artistice si sportive- prin intermediul carora sa promoveze si un mesaj antidrog pozitiv.

Consumul prezent de droguri in Romania are urmatoarele caracteristici:

- heroina ramane drogul pentru care sunt inregistrate majoritatea admiterilor la tratament.

- prevalenta infectiilor HIV/HVB/HVC in randul consumatorilor de droguri injectabile nu a inregistrat modificari semnificative comparativ cu anii precedenti, fiind testate in principal persoanele care au beneficiat de asistenta medicala. In cadrul grupelor de risc (consumatori de droguri injectabile, persoane practicante ale sexului comercial, etc.) situatia ramane in continuare putin cunoscuta.

Subprograme comunitare de sanatate publica:

-Supravegherea si controlul infectiei HIV/SIDA are ca obiectiv asigurarea in spital si in ambulatoriu a medicamentelor antiretrovirale si pentru infectiile asociate persoanelor cu infectie HIV/SIDA si postexpunere

- Evaluarea starii de sanatate si a factorilor de risc. Obiective: Evaluarea starii de sanatate a copiilor si tinerilor din colectivitati

in relatie cu factorii din mediul de viata si activitate

- Tratamentul toxico-dependentilor Obiective:Asigurarea tratamentului de substitutie cu metadona pentru adulti, a tratamentului tip postcura in regim de internare sau ambulator, asigurarea posibilitatii testarii rapide a prezentei drogurilor sau metabolitilor acestora in urina pacientilor, in toate unitatile medicale de profil

Programul comunitar de sanatate publica, Programul de prevenire si control al bolilor netransmisibile, Programul de sanatate a femeii si copilului si Programul de administratie sanitara si politici de sanatate se deruleaza in colaborare cu Ministerul Sanatatii.

Conform unor studii ale organizatiei Salvati Copiii persoanele cu varsta cuprinsa intre 19 si 22 ani prezinta cea mai ridicata

prevalenta a consumului de droguri ilegale de-a lungul vietii (10,8%).
La intrebarea "Tu ai incercat vreodata ...", marijuana reprezinta drogul cel mai des mentionat, urmat de calmante si heroina .

Heroina si cocaina sunt principalele droguri pe care respondentii le apreciaza ca provocand dependenta (67,6%, respectiv 67,3%), urmate indeaproape de marijuana (58,1%) si ecstasy (42,3%). La polul opus se afla LSD (1,4%) si crack (6,7%).

Pentru a determina care este opinia tinerilor referitoare la consumul si consumatorii de droguri, autorii au realizat focus-grupuri. Majoritatea raspunsurilor (ex: "Sunt bolnavi", "Sunt drogati") au indicat ca tinerii apreciaza consumatorii de droguri ca fiind persoane bolnave.

Adevarul despre consumatorii de droguri din Romania:

Evolutia numarului de consumatori de droguri care au solicitat tratament in ultimii cinci ani are un caracter fluctuant, in anul 2005 inregistrandu-se cu aproximativ 600 de persoane mai putin decat in anul 2001 (cele 1.538 de admiteri la tratament in 2005 nu reflecta insa nivelul real al consumatorilor, multi dintre acestia nefiind luati in niciun fel de evidente).



Heroina a fost drogul principal raportat pentru 46% dintre cazuri, urmat de medicamentele cu efect hipnotic sau sedativ - 19%, alcool - 11% si tutun - 10%. Referitor la distributia in functie de sex a persoanelor admise la tratament 57,5% au fost barbati si 42,5% femei.

Distributia cazurilor in functie de drogul principal consumat si de grupa de varsta ne arata ca 41% din totalul admiterilor la tratament pentru consumul de heroina au fost inregistrate pentru grupa de varsta 20 - 24 de ani, 25% din totalul admiterilor la tratament pentru consumul de hipnotice sau sedative au fost

inregistrate pentru grupa de varsta 50 - 54 de ani si 29% din totalul admiterilor la tratament pentru consumul de tutun au fost inregistrate pentru grupa de varsta 15-19 ani.

Pentru 37% dintre cei admisi la tratament, nivelul de educatie corespunde finalizarii studiilor gimnaziale, 56% dintre aceste persoane au studii liceale si 7% au studii superioare incheiate.

Statusul ocupational al persoanelor admise la tratament este strans corelat cu tipul drogului principal.

Astfel se pot observa doua modele: lipsa unei ocupatii este statusul ocupational comun persoanelor consumatoare de heroina (70%), in timp ce statusul de salariat este comun admiterilor la tratament pentru consumul altor droguri.

Referitor la motivatia prezentarii la tratament, 51% s-au prezentat din proprie initiativa sau la cererea familiei, in timp ce 36% au fost referiti la tratament prin sistemul de sanatate (de medicii de familie sau de medicii din spitalele generale), 5% prin sistemul de justitie sau adusi de politie, 5% au fost referiti de un alt centru de tratament a dependentei de droguri, 1% de serviciile sociale si 2% de alte tipuri de institutii.

Este de remarcat faptul ca mai mult de jumatate dintre cei admisi la tratament in cursul anului 2005, au mai fost tratati anterior (52% dintre cei admisi la tratament pentru consum de heroina, 74% pentru consum de barbiturice si 27% pentru alcool), cifrele fiind mult mai mici in cazul consumului de cannabis, ecstasy sau tutun (20%, 21% respectiv 17%).

In legatura cu calea de administrare a drogului principal, 95% dintre utilizatorii de heroina admisi la tratament au consumat aceasta substanta pe cale injectabila, 3% prin inhalare, doar 2% declarand ca nu si-au administrat niciodata prin injectare acest drog. Din totalul consumatorilor de heroina admisi la tratament, 98% consuma zilnic aceasta substanta iar pentru 45% debutul in consum a avut loc in intervalul de varsta 15-19 ani.

Agentia Nationala Antidrog este sprijinita de numerosi parteneri, cum ar fi: Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Culturii si Cultelor, Prefectura fiecarui judet si a Municipiului Bucuresti, Agentia Nationala pentru Sport, organizatii neguvernamentale, Autoritatea Nationala pentru Tineret, Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor.

Contact Agentia Nationala Antidrog: B-dul Unirii nr.37, bloc A4, parter, sector 3, Bucuresti, tel.: 318.44.00, fax.:316.67.27

0.8008.700.700

CENTRE DE PREVENIRE SI CONSILIERE ANTIDROG JUDETENE SI DE SECTOR