studentie.ro  »  Info studentie  »  Studentesc  »  Alternativa la plagiat: Predare tarzie sau noapte alba

Alternativa la plagiat: Predare tarzie sau noapte alba

9/94005
calendar_month 08 Dec 2010, 00:00
Atunci cand ai o multime de proiecte pe cap si termenele limita te preseaza, impulsul este acela de a copia ceva de pe Internet si a inmana o lucrare plagiata. Cum aceasta practica nu este deloc recomandata, ai mai multe alternative la indemana: sa predai lucrarea mai tarziu sau sa faci o noapte alba inainte de expirarea deadline-ului.

Alternativa nr. 1: Prelungirea termenului de predare a lucrarii

In general, termenele de predare ale lucrarilor sunt stabilite in cadrul fiecarui curs la inceputul semestrului. Deci, teoretic, ai timp berechet la dispozitie pentru a-ti realiza proiectul in cauza. Totusi, cand te trezesti pe ultima suta de metri si realizezi ca nu mai ai cand sa iti finalizezi lucrarea, opteaza pentru o prelugire a termenului de predare a acesteia, in loc sa recurgi la plagiat. In functie de profesor, ai putea sa obtii o amanare de cateva zile fara nicio penalizare.

Daca alegi aceasta metoda, fa-o cat mai din timp. Spre exemplu, ai mai multe sanse sa obtii o amanare a termenului de predare cu doua saptamani inainte de expirarea acestuia decat cu doua zile inainte. Oricum ar sta lucrurile, nu uita sa iti ceri scuze, dar sa iti pastrezi tonul profesionist.

Alternativa nr. 2: Noapte alba
O metoda la care recurg numerosi studenti, fie ca vorbim despre examene sau despre lucrari care trebuie predate cat mai urgent. Atunci cand mai ai la dispozitie doar o noapte pentru a termina un proiect, ai putea profita la maxim de aceasta pentru a-ti finaliza lucrarea. Chiar si atunci cand abia in noaptea respectiva te apuci de proiect, ai mari sanse sa il termini si sa iei o nota de trecere.

Apeleaza la amicii din camin pentru a vedea cum sunt structurate lucrarile lor de nota 10, dupa care cauta idei pe Internet pe care sa le inserezi in textul lucrarii, folosind citate. Astfel, reusesti sa eviti plagiatul, dar si sa incropesti o lucrare decenta.

Alternativa nr. 3: Amanare cu penalizare

Daca niciuna dintre alternativele de mai sus nu poate fi pusa in practica, mai ai la dispozitie o ultima varianta (exceptand-o pe cea a restantei): amanarea predarii proiectului, urmata de o penalizare. Cand vine vorba de predarea lucrarilor, profesorii pot sa fie destul de stricti si sa nu faca niciun fel de concesii. Atunci cand totusi o fac, ai un pret de platit: nota obtinuta in cele din urma va fi mai mica decat cea pe care ai fi primit-o daca predai lucrarea la timp.

Drept urmare, este esential sa te straduiesti sa scrii o lucrare relativ buna, bine documentata si organizata, astfel incat nota pe care o obtii, in final, sa fie macar de trecere! In orice caz, gandeste-te ca penalizarea este o varianta mai buna decat plagiatul, care risti sa fie aspru pedepsit.

Dana Saporan - editor Studentie.ro