Am intrat la facultate: ce ma asteapta mai departe
2/23995
calendar_month 02 Aug 2011, 00:00
Ai fost admis la facultate? Felicitari! Dar totusi, te-ai gandit ce urmeaza sa se intample in viitorul apropiat? Schimbarile prin care urmeaza sa treci, mai ales daca studiezi intr-un oras nou? Ei bine, exista anumite modificari clasice pe care le intampina un boboc de facultate.

Prieteni noi

Indiferent ca i-ai jurat prietenie vesnica acelui coleg cu care ai impartit banca in ultimii 4 ani, este foarte posibil ca legatura sa nu mai fie atat de stransa dupa cateva luni. La facultate vei intalni omameni noi si ti vi face prieteni noi. Pentru ca asa trebuie, pentru ca este o modalitate de integrare si socializare si pentru ca si tu iti doresti acest lucru. Prietenii noi inseamna lucruri noi, poate pasiuni noi, dar si foarte multe tentatii, asa ca ai grija totusi cu cine te imprietenesti.

Primul job

Daca parintii nu au venituri suficient de mari incat sa isi permita sa iti trimita luna sume mari de bani, cel mai probabil vei fi nevoit sa optezi pentru un job (cel mai probabil part-time sau colaborare). De aici iti vor veni banii pentru club, haine noi si iesiri cu prietenii. Hey, nimeni nu a spus ca va fi usor, dar priveste partea buna a lucrurilor - orice job, constituie o experienta in plus in CV-ul tau.

Buget limitat

Chiar daca te angajezi, un job part-time nu o sa iti aduca suficienti bani cat sa iti permiti chiar tot ce ti-ai dori. Un buget limitat, inseamna multa cumpatare, liste cu obiecte prioritare (mancare, manuale etc) si abtinerea de la achizitionarea unor lucruri total inutile (o a doua pereche de casti, un telefon mai scump si altele).

Distractie multa

Sigur, ti-ai propus sa nu ai restante, sa inveti inca din timp, sa fii prezent la toate cursurile! Dar sa fim seriosi, viata de student inseamna sa te si distrezi si sa iti amintesti cu drag de aceasta perioada. Desigur, distractia nu trebuie sa se rezume la noptile petrecute in club, ci si la iesiri cu prietenii in parcuri de distractii, paint-boll, bowlling, tennis, mers pe role etc.

Nopti nedormite

Ca tot vorbeam despre restante...cu siguranta vei avea cel putin una. Oricat de mult ai invata pe ultima suta de metri, oricate nopti nedormite si oricata cafea ai consuma... nu vei scapa de o restanta. Oricum ar fi, bucura-te de aceste nopti nedormite si de cearcanele care te vor incolti a doua zi de dimineata. Macar asa profesorii vor vedea ca... ai incercat.

Libertate si responsabilitate

Daca esti singur si ai impresia ca lumea este a ta, ar fi bine sa te gandesti de doua ori: libertatea nu implica doar o viata frumosa si lipsita de griji ci si foarte multa responsabilitate. Chiar daca parintii nu mai sunt langa tine sa te indrume si sa iti tina morala, incearca sa faci singur acest lucru pentru tine si sa faci alegeri intelepte, care sa nu iti afecteze viitorul.

Multe tentatii

Tot in categoria de responsabilitate intra si puterea de a spune "NU" unor lucruri foarte tentante, despre care stii ca nu iti vor face bine. Aici intra consumul de alcool, tutun, droguri si alte substante care pot da dependenta. Nu uita ca exista o multitudine de optiuni daca vrei sa te distrezi, fara sa fie nevoie de "stimulente".

Autor: Corina Petrea