Biblioteca Judeteana Panait Cerna - Tulcea
4/4813
calendar_month 22 Nov 2007, 00:00
Tulcea, Str. Isaccei nr. 20
Tel/fax: 0240/513833
E-mail: panaitcerna@tim.ro
Tulcea:
Tulcea, pamant binecuvantat de Dumnezeu, udat de sangele marturisitorilor de credinta crestina, Sfintii mucenici Epictet si Astion, Zoticos, Attalos, Kamasis si Philippos, Tulcea, vechea cetate Aegyssus, important centru de civilizatie geto-daca din spatiul carpato-danubiano-pontic, Tulcea vestitelor cetati antice Dinogetia (Garvan), Noviodunum (Isaccea), Arrubium (Macin), Troesmis (Turcoaia), Ibida (Slava Rusa), Hamangia (Baia), Salsovia(Mahmudia), Tulcea lui Mircea cel Batran intrata sub stapanire otomana peste 400 de ani este un teritoriu de bogata si zbuciumata istorie, de inalta spiritualitate.

Judetul Tulcea a dat tarii oameni de seama precum pictorul Alexandru Ciucurencu - membru corespondent al Academiei Romane, sculptorul Ion Jalea - membru al Academiei Romane,poetul Panait Cerna, poetul si prozatorul Traian Cosovei, geograful Constantin Bratescu,violonistul si compozitorul George Georgescu, graficianul Constantin Gavenea, preotul si teologul Calciu Dumitreasa, matematicianul Grigore Moisil-membru al Academiei Romane, geograful Gheorghe Munteanu-Murgoci-membru al Academiei Romane, filologul si arheologul Oreste Tafrali, compozitorul, folcloristul si muzicologul Ludovic Paceag, pictorul Stavru Tarasov si numerosi alti scriitori, artisti plastici, istorici, matematicieni, arhitecti, universitari.

In orasul de pe malul Dunarii, pe str. Isaccei nr.20, langa Aleea personalitatilor, functioneaza din anul 1984 noua cladire a Bibliotecii Judetene, spatiu generos pentru o biblioteca de interes judetean, desfasurat pe o suprafata de 3500 mp, cu doua etaje,scara si gradina interioara, ascensor carte. Biblioteca isi desfasoara activitatea pe baza legislatiei in vigoare si elaboreaza si actualizeaza Regulamentul de organi-zare si functionare, Regulamentul utilizatorilor, Regulamentul de ordine interioara, Strategia de dezvoltare si modernizare pe termen mediu si lung, Strategia informatizarii. Din anul 1997 functioneaza sub autoritatea Consiliului Judetean. Este denumita "Panait Cerna" din 29 mai 1992.
Program de functionare pentru public
Luni-Vineri: 9,00 - 19,00

In prezent, biblioteca detine peste 315.000 unitati biblioteconomice, din care aprox. 305.000 carti si periodice, 7600 documente audiovizuale (casete au-dio, discuri, filme documentare, mari ecranizari, compact-discuri), peste 150 documente electronice -CD-ROM-uri in limbile engleza si romana (enciclopedii, geografie, istorie, arta, religie, etc.), peste 6000 de fotografii digitizate executate la toate locasurile de cult din judetul Tulcea, plachete metalice executate la Monetaria Statului cu chipurile a patru din personalitatile locale (Panait Cerna, Jean Bart, Gheorghe Munteanu Murgoci si Constantin Gavenea-colectie care va fi imbogatita), carti postale ilustrate, alte docu-mente. In anul 2002 fondul de publicatii s-a imbogatit cu o valoroasa donatie de carte provenita din Spania,cuprinzand carti, reviste, numeroase manuscrise si corespondenta in limba romana si spaniola, vignete filatelice.

Structura organizatorica a institutiei a suportat modificari esentiale dupa 1990, in consens cu schimbarile sociale intervenite si cu interesele si nevoile diversificate ale utilizatorilor.