Bursa neagra a caminelor studentesti din capitala
4/4917
calendar_month 04 Oct 2007, 00:00
Cel mai prost cotate locuri in camin, in Bucuresti, sint la Agronomie. Pina la 12 studenti vor fi cazati in fiecare camera.


Conditiile sint insa mai bune decit anul trecut, cind au fost cazati chiar si 18 studenti in camere amenajate pe locul unor foste sali de lectura.

`Noi ii cazam pe toti, apoi epuram. In maximum doua luni se elibereaza multe locuri, pentru ca in fiecare an noi ii dam afara pe studentii indisciplinati. Acum avem cazati pe hirtie 4.000 de studenti. Fara loc au ramas doar 300. Dar si acestia vor fi cazati in urmatoarele luni, dupa ce ii decazam pe cei care fac stricaciuni`, explica insa Ioan Nicolae Alecu, rectorul de la Agronomie.

Pretul cazarii
In camerele institutiei universitare, in toate caminele nerenovate, sint cele mai ieftine locuri pe piata neagra. `Aici locul costa 200-300 de euro, in functie de citi locuiesc in camera. De exemplu, in Agronomie stau cite sase in camera, drept urmare locul se cumpara cu 200 de euro`, explica Gabriel Petrea, presedintele Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR).

In topul locurilor de cazare pentru studenti urmeaza caminele proaspat renovate. `Pentru un loc in caminul din Leu se plateste acum 500 de euro, pentru ca are interfon, se intra pe baza de cartela si sint conditii foarte bune. La celelalte camine proaspat renovate, locul costa 400-450 de euro daca locuiec doi-patru studenti in camera, cum sint caminele Universitatii Politehnica, caminele Moxa si Belvedere ale Academiei de Studii Economice`, spune presedintele UNSR. La Universitatea Politehnica din Bucuresti au fost renovate 17 dintre cele 28 de camine in care sint disponibile peste 12.000 de locuri pentru studenti.

Top cazare
Cele mai scumpe camere de camin sint cele de la Universitatea de Medicina `Carol Davila` din Bucuresti, unde „locul se cumpara cu 1.000 de euro, pentru ca sint conditiile cele mai bune“, cum spune Gabriel Petrea. `Studentii au baie in camera, bucatarie si locuiesc cite doi, sint ca niste garsoniere`, explica Petrea. Universitatea de Medicina si Farmacie are 14 camine in care se cazeaza in fiecare an aproape 4.000 de studenti.

Sursa: Cotidianul