Cazare studenti: Cat costa chiria in cele mai mari centre universitare din tara?
3/34606
calendar_month 08 Sep 2014, 00:00
Suntem in plin sezon de cautare chirii, acest lucru insemnand ca si preturile s-au dublat fata de perioada verii. Studentii care nu intrunesc conditiile de a se caza la camin sau nu doresc acest lucru, au inceput cautarile pentru a inchiria un apartament, garsoniera sau... chiar o camera intr-o vila.

Asadar, proprietarii de vile care nu au reusit sa le vanda s-au gandit la o alta varianta de a scoate profit: le-au transformat in spatii de cazare pentru studenti. De exemplu, daca esti student in Brasov, poti sa inchiriezi o camera cu 500 lei pe luna, insa o vei imparti cu mai multe persoane. Avantajul este ca ai acces la bucatarie, este mai cald, pe scurt, conditii mai bune decat la camin.

Situatie asemenatoare si in Bucuresti, unde pentru 150 de euro pe luna ai un loc intr-o camera de 10 persoana, acces la baie, bucatarie, iar suma include intretinerea, utilitatile si curatenia.

Pretul unei garsoniere in Bucuresti porneste de la 220 euro, iar al unui apartament cu 4 camere in care pot sta intre 4 si 8 studenti, de la 800 euro. Cele mai mari chirii din provincie se gasesc in Cluj-Napoca, unde o garsoniera se inchiriaza cu minimum 190 euro, un apartament cu 2 camere cu 230 euro, iar cu 3 camere 270 euro in medie, pe luna.

In Timisoara, un apartament cu o camera poate fi inchiriat cu cel putin 200 euro pe luna, cu 2 camere intre 300 si 400 euro, iar cu 3 camere intre 400 si 600 euro. Nici Iasiul nu se indeparteaza prea mult de aceste preturi, unde o garsoniera mobilata si utilata poate fi inchiriata cu minimum 250 euro pe luna, iar un apartament cu 2 camere costa in medie 300 euro, potrivit imobiliare.ro

Cele mai mici preturi la chirii sunt, insa, la Brasov, unde o garsoniera poate fi inchiriata chiar si cu 180 euro pe luna, iar pretul chiriei unui apartament nu depaseste 300 euro, in medie, lunar.

Andreea Catan
Foto: telegraph.co.uk