Ce sa faci si ce sa nu faci in primul an de facultate
3/34638
calendar_month 10 Sep 2014, 00:00
Primul an de studentie seamana intr-un fel cu primul an de scoala asta pentru ca schimbarile in ceea ce priveste ritmul vietii si preocuparile cotidiene se schimba fundamental. Probabil ca sunt multi cei din jurul tau care nu mai contenesc cu sfaturi referitoare la acest an de tranzitie din viata ta, asa ca, ne alaturam si noi lor, cu cateva, care, speram ca iti vor fi utile.

Iata mai jos ce sa faci si ce sa nu faci in primul an de facultate pentru ca totul sa mearga bine:

1. Lasa usa la camera de camin deschisa

Acesta e un sfat vechi dar bun in ceea ce priveste acomodarea cu noua viata de camin. Mesajul pe care il transmite o usa deschisa este: “sunt nou pe-aici si dornic sa imi fac prieteni”. Asa ca e cea mai buna invitatie pentru vecinii tai sa arunce o privire si sa salute, sa se prezinte si deschida usile unei noi prietenii.
2. Nu iti cumpara cartile devreme
Cartile de care ai nevoie in facultate sunt foarte importante dar si foarte scumpe de multe ori. Daca in liceu faceai acest lucru la inceput de an scolar, acum nu te hazarda sa fii primul care isi cumpara cartea. Daca ai putina rabdare, vei constata ca e mai ieftin sa iti faci abonament la biblioteca si sa le xeroxezi dupa ce le imprumuti. Pretul unei carti xeroxate poate ajunge la jumatate din pretul unei carti noi.
3. Incearca lucruri noi
Trebuie sa intri in noul “capitol” al vietii tale cu mintea deschisa. Din moment ce vei fi deschis sa iti faci noi prieteni, trebuie sa fii deschis de asemenea sa incerci lucruri noi care le plac noilor tai amici: sporturi extreme, noi sporturi in general, distractii care pana acum ti-au fost straine, cu conditia ca acestea sa nu iti afecteze in niciun fel fizicul sau psihicul.
4. Nu te supraaglomera
Din moment ce sunt atatea noutati in jurul tau, aria de activitati pe care ai putea sa le incerci s-ar putea largi intr-atat incat sa te simti la un moment dat coplesit de multitudinea de responsabilitati: cursuri, intalniri cu noii tai prieteni, eventual un internship sau un job part time, un sport pe care sa il practici cu regularitate etc. Incearca sa gasesti un echilibru intre timpul rezervat diverselor activitati si cel rezervat odihnei, astfel incat sa nu te obosesti prea tare, prea repede.
5. Fa o intelegere cu colega (colegul) de camera
Din moment ce el/ea vor face parte din noua ta viata pe o perioada mai lunga de timp, ar fi bine sa stabiliti niste reguli astfel incat convietuirea voastra sa fie pasnica si niciunul dintre voi sa nu se simta frustrat de prezenta celuilalt. Stabiliti reguli de curatenie, reguli de vizite, reguli in ceea ce priveste orele la care ati vrea sa fie liniste in camera pentru a putea sa invatati sau sa dormiti, reguli privind mancarea (la comun sau separat).
6. Nu iti face imediat un iubit/o iubita
Oportunitatile de a-ti face noi prieteni in facultate sunt foarte multe si foarte tentante, insa nu te grabi sa te “arunci” intr-o relatie de la inceputul primului semestru. Ocazii se vor mai ivi si mai tarziu. Ar fi mai bine ca in primul semestru sa iti faci mai multi prieteni cu care sa socializezi si sa te distrezi, sa te concentrezi pe scoala si cursuri pentru a avea un start bun si pentru a crea de la inceput o buna impresie profesorilor.
7. Mergi la cursuri!
Din moment ce prezenta la cursuri nu este intotdeauna obligatorie, tentatia de a le taia de pe lista ta de activitati este foarte mare, mai ales cand acestea au loc la primele ore ale diminetii cand somnul este foarte dulce. Mersul la cursuri iti va prinde bine in momentul in care te vei apuca de invatat pentru sesiune pentru ca s-ar putea sa intelegi mai bine materia ajutat de explicatiile profesorilor din timpul predarii.



Foto: hercampus.com