Cum abordezi primul an de facultate: ponturi practice
3/38971
calendar_month 28 Mar 2022, 00:00
Primul an de facultate înseamnă nu doar bucuria unui nou început și nerăbdarea de a învăța și de a te pregăti pentru viitor, ci și o mulțime de cheltuieli. Pentru unii studenți, este prima oară când sunt departe de casă, descurcându-se pe cont propriu cu responsabilități noi. De aceea, este important să să ţineţi o evidenţă a finanţelor și să stabiliți un buget de cheltuieli lunare. Chiar dacă sumele câștigate nu vor fi foarte mari, acestea se adună în timp și vor fi suficiente pentru cheltuieli neprevăzute sau pentru a cumpăra un lucru dorit.

Majoritatea studenților nu pot lucra cu normă întreagă şi lucrează doar sezonier sau ocazional, așa că poate fi destul de complicat să obțină venituri. Însă cu puțină organizare şi ținerea unei evidențe a banilor cheltuiţi, se pot obține rezultate neașteptate. În plus, există și câteva lucruri pe care le poți face lună de lună pentru a te descurca cu toate cheltuielile și pentru pune și ceva deoparte.

Găsește o chirie în cele mai bune condiții

Un buget de student ar trebui să fie foarte bine organizat. Studenţii îşi pot permite foarte rar cheltuieli neplanificate. Prin urmare, este important să găsești cele mai eficiente și practice variante care să te ajute să economisești. De exemplu, poți alege să locuiești într-un cămin studențesc unde să ai la dispoziție toate facilitățile necesare vieții de student, fără să plătești suplimentar. Dezvoltatorul West Gate Studios, Liviu Tudor a gândit în acest scop un campus cu camere spațioase, moderne, care oferă acces facil către universitățile din centrul orașului, confortul unei locuințe complet mobilate și utilate, siguranță sporită și programe și activități studențești, precum competiții sportive, petreceri tematice și workshopuri.

Stabilește un buget lunar de cheltuieli

Primul pas pe care este recomandat să îl faci pentru a avea o evidență clară a veniturilor și cheltuielilor este să stabilești un buget lunar. Indiferent care este metoda pe care o alegi pentru a face acest lucru, o aplicație pe telefon, un tabel în Excel sau pur si simplu într-o agendă, este important să știi unde se duc banii lunar, pentru a vedea ce cheltuieli sunt necesare și care sunt cele la care poți renunța. Împarte cheltuielile în funcție de importanță și recurență și nu uita să pui o sumă deoparte și pentru distracție, fie că este vorba despre un weekend la mare sau la munte, de un concert sau de ieșiri în oraș cu prietenii.

Găsește ofertele potrivite

De la supermarketuri până la companiile de telefonie mobilă, există o mulțime de oferte menite să îți facă viața mai ușoară. Poți alege carduri de fidelitate la unele magazine, care îți vor oferi reduceri de fiecare dată când faci cumpărături sau cele mai avantajoase abonamente sau cartele pentru telefon. Chiar dacă ești tentat să aplici pentru toate ofertele care îți ies în cale, gândește-te care sunt cele mai potrivite și avantajoase pentru tine și folosește-le. Astfel, vei reuși să economisești bani și să ai suficiente fonduri pentru cheltuieli neprevăzute sau pentru un lucru pe care dorești să îl cumperi.



Profită de aplicațiile gratuite

Verifică cele mai mari cheltuieli lunare şi încearcă să faci economii, de exemplu verifică facturile de telefon şi găsește cel mai ieftin operator. Studenţii dau cea mai mare parte din bani pe cazare, mâncare şi materiale de studiu. Unii dedică o mare parte din buget pe divertisment, însă există o mulțime de aplicații gratuite unde poți asculta muzică sau poți să vezi filme. În funcție de sistemul de operare al telefonului tău, caută acele aplicații gratuite care fie te ajută pentru cursuri și examene, fie pentru a petrece timpul liber.

Primul an de facultate este așteptat cu nerăbdare de majoritatea studenților, însă aceasta înseamnă și o mulțime de responsabilități și cheltuieli. De aceea, este important să să ţiii o evidenţă a finanţelor și să stabilești un buget de cheltuieli lunare, pentru a te organiza eficient și pentru a economisi.

Sursa foto: Shutterstock