Cum arata situatia cazarilor in caminele studentesti din tara
3/37101
calendar_month 22 Sep 2015, 00:00
Mai multe universitati din tara au inceput sa-si cazeze studentii inca de saptamana trecuta. La nivel national, caminele studentesti nu reusesc sa acopere integral cererile de cazare ale studentilor, asa ca cei ramasi fara loc sunt nevoiti sa isi caute o locuinta cu chirie.

Cazare in camine la Iasi


Cele 5 universitati de stat din Iasi ofera aproximativ 17.500 de locuri de cazare, cu mult mai putine fata de numarul total de studenti solicitanti. Pentru un loc intr-o camera de 5 paturi, un student de la buget de la USAMV Iasi plateste 126 lei pe luna, pe cand unul de la taxa plateste 230 lei.

Pretul creste odata cu micsorarea numarului de paturi intr-o camera, astfel ca pentru una cu 3 locuri, un student de la buget achita lunar 151 lei, iar colegul sau de la taxa 255 lei. UMF percepe taxe mai mari studentilor caministi, mai exact 430 lei pe luna si sunt disponibile 1.600 de locuri.

Cazare in camine la Constanta

Circa 400 de studenti raman fara loc de cazare pentru anul universitar 2015/2016 la Constanta, intrucat si universitatile de aici se confrunta cu un numar mai mare de cereri decat oferta.

Universitatea "Ovidius" dispune de 956 de locuri de cazare la care se adauga cele 371 de locuri destinate studentilor bursieri ai statului roman, persoanelor cu dizabilitati si familistilor. Inca din prima sesiune de cazari, s-au inscris mai multi studenti decat numarul de locuri.

Pe data de 3 octombrie, va avea loc cea de-a doua sesiune de cazare, in urma careia vor fi cazati studentii aflati pe lista de asteptare pe locurile neconfirmate dupa prima sesiune. Si la Constanta tarifele sunt diferite in functie de forma de invatamant a studentului. Asadar, cei de la buget platesc lunar 165 lei, in timp ce cei de la taxa platesc 280 lei.

Cazare in camine la Cluj-Napoca

70.000 de studenti si 13.500 de locuri de cazare. Aceasta este situatia cazarilor la Cluj-Napoca. Chiria lunara la Universitatea "Babes-Bolyai" variaza in functie de confortul caminelor. De exemplu, in caminul 16, tariful este de 100 de lei pe luna, iar in caminul confort I, de tip garsoniera, este de 170 lei lunar. Acesta dispune de doua paturi pe camera, baie si bucatarie proprii.

La USAMV, studentii au la dispozitie 1.196 de locuri, iar pentru un loc platesc intre 110 si 225 lei, in functie de confort, preturile ramanand aceleasi cu cele de anul trecut.

Cazare in camine la Timisoara

La Timisoara, cele patru universitati pun la dispozitia studentilor 13.000 de locuri de cazare. La Universitatea de Vest, tariful lunar este situat intre 75 si 100 lei, in timp ce la UMF platesc 90 de dolari. Nici la USAMV situatia nu sta diferit, un student ajungand sa achite lunar o chirie la camin intre 125 si 335 lei.

Tu unde vei locui anul acesta pe timpul facultatii?


Andreea Catan
Foto: opiniatimisoarei.ro