Cum faci fata unei crize existentiale
2/21328
calendar_month 11 Mar 2011, 00:00
In facultate, lucrurile o pot lua razna uneori. Te simti coplesit de examene si proiecte, relatia ta nu functioneaza, nu stii daca facultatea ti se potriveste, nici daca ai vreo sansa sa iti gasesti un job decent sau sa iti construiesti cariera la care visezi de mic. Prins intr-o valtoare de evenimente stresante, te poti lovi de o criza existentiala. Ce-i de facut, in acest caz?

1. Analizeaza-ti viata

Acorda-ti cateva momente, ore, zile pentru a-ti analiza viata si a descoperi ce anume ce deranjeaza cu adevarat si ce ai putea schimba. Daca descoperi ca poti scapa de anumite elemente stresante, elimina-le in doi timpi si trei miscari! In cazul in care problemele care te apasa nu pot fi rezolvate cat ai bate din palma, constientizeaza-le si treci mai departe: nu te opri asupra lor, pentru ca nu vei face decat sa iti adancesti si mai mult criza existentiala. Fa schimbarile pe care le poti face acum, iar de restul ocupa-te la vremea lor.

2. Gaseste solutii
O data ce stii care sunt problemele cu care te confrunti, incepe sa cauti solutii. Poate ca trebuie sa petreci mai multe ore la biblioteca pentru a-ti putea scrie un proiect. Sau poate ca trebuie sa reduci numarul de iesiri, pentru a face economii. Oricum ar fi, o data ce vii cu niste solutii concrete, care stii care vor functiona, te vei simti mai usurat si, drept urmare, vei putea incepe sa faci primele schimbari care te vor ajuta sa iti atingi scopurile.

3. Uita trecutul
Scapa de trecutul care te streseaza si concentreza-te asupra momentului actual si a clipelor de fericire care se afla inaintea ta. Nu te crampona in analiza interminabila a trecutului si a greselilor tale – trecutul nu mai poate fi schimbat, viitorul, insa, da. Gandeste-te cum vrei sa arate viata ta, inchipuie-ti momente fericite si lucrurile pozitive nu vor intarzia sa apara!

4. Fa curat
Uneori, cand dezorganizarea si stresul domnesc in viata ta interioara, putina curatenie si organizarea in cea exterioara te vor ajuta sa te simti mai bine. Pune-te serios pe treaba si concentreaza-te asupra curateniei din camera ta de camin. La final, te vei simti mult mai bine, fie si pentru simplul fapt ca incaperea in care locuiesti va straluci de curatenie!

5. Vorbeste cu cineva
Atunci cand treci printr-o criza existentiala, nu face greseala de a te inchide in tine insuti si de a tine totul pentru tine. Deschide-ti inima si vorbeste despre ce te apasa cu o persoana apropiata, fie ca este vorba despre un prieten sau o ruda. In cazul in care simti nevoia, nu ezita sa apelezi la un psiholog. Sedintele de terapie iti pot fi de un real ajutor!

6. Fa miscare
Stii deja ca miscare ajuta la eliberare endorfinelor, acei hormoni care dau o stare de bine. Profita de zilele frumoase si iesi sa alergi in fiecare zi. O astfel de activitate te va ajuta sa iti pui ordine in ganduri si te va ajuta sa atenuezi perceptia negativa asupra vietii.


Dana Saporan - editor Studentie.ro