CUM SA APLICI PENTRU O BURSA IN STRAINATATE
4/4368
calendar_month 20 Aug 2007, 00:00
Conditii de egibilitate pentru o bursa de studii in strainatate

La bursele de studii in strainatate gestionate de C.N.B.S.S. pot candida persoanele care indeplinesc conditiile de eligibilitate conform tipului de bursa la care doresc sa candideze. De asemenea, conform H.G. nr. 1861/2005 `o persoana poate beneficia o singura data in viata de o bursa de studii in strainatate finantata din incasarile valutare realizate de Ministerul Educatiei si Cercetarii sau din alocatii de la bugetul de stat`.


Conditiile de eligibilitate pentru fiecare tip de bursa se regasesc in Regulamentul tipului de bursa respectiv. Pentru bursele acordate in baza acordurilor de colaborare sau oferite in mod unilateral, daca sunt conditii de egibilitate specifice pentru o anumita tara, conditiile de eligibilitate din Regulament se completeaza cu informatiile din lansarea concursului pentru tara respectiva.

Cum se aplica pentru o bursa de studii in strainatate

Pentru a candida la o bursa oferita prin C.N.B.S.S., trebuie intocmit un dosar de candidatura complet, care se depune la Registratura MEdC din Str. Spiru Haret nr. 10, sector 1, Bucuresti sau se transmite prin posta sau curier la C.N.B.S.S. Se poate depune un singur dosar de candidatura pentru un concurs. Pentru unele burse, candidatii trebuie sa contacteze intai institutiile din strainatate la care doresc sa studieze sau sa efectueze stagii de cercetare, si sa obtina o scrisoare oficiala de accept pentru anul universitar pentru care solicita bursa.

Continutul dosarului de candidatura

Continutul dosarului de candidatura este diferit in functie de tipul de bursa ales, si se gaseste in Regulametul tipului de bursa respectiv. Informatii suplimentare despre continutul dosarului se pot publica in lansarea concursului.

Documente privind plecarea candidatilor admisi

Candidatii declarati admisi de Consiliul C.N.B.S.S. sau candidatii care au primit acceptul partii externe (pentru bursele acordate in baza acordurilor de colaborare bilaterala sau oferite in mod unilateral) se pot deplasa la studii in strainatate numai pe baza ordinului nominal emis de ministrul educatiei si cercetarii.

Pentru intocmirea proiectului de ordin sunt necesare urmatoarele documente:

1. o cerere de plecare, in care se mentioneaza data plecarii (conform acceptului), data intoarcerii si se solicita achizitionarea biletelor de transport international (cu trenul, autocarul sau avionul), din Bucuresti pana la locul de stagiu si retur (conform acceptului) – beneficiarii burselor instituite prin H.G. nr. 697/1996 modificata prin H.G. nr. 533/1998, burselor acordate in baza acordurilor de colaborare bilaterala sau a burselor „Nicolae Titulescu” au dreptul la un bilet dus-intors din Bucuresti pana la locul de stagiu si retur, o singura data pe an universitar.

2. 4 contracte in original (al caror model va fi transmis fiecarui candidat de catre C.N.B.S.S.), semnate de bursier, la institutia de unde proveniti (facultate, rectorat; scoala/liceu; institutie de cercetare) si inregistrate. Contractul trebuie studiat cu atentie si va fi printat fata-verso.

3. 2 declaratii notariale pe proprie raspundere (al caror model va fi transmis fiecarui candidat de catre C.N.B.S.S.).

4. 2 declaratii notariale / angajament de plata (al caror model va fi transmis fiecarui candidat de catre C.N.B.S.S.).Dupa caz :

5. scrisoarea de accept in original.

6. adeverinta de la facultate care dovedeste ca a fost promovat anul/au fost finalizate studiile. Documentele se depun (sau se trimit prin posta sau curier) la Registratura MEdC din Str. Spiru Haret nr. 12, sect. 1, Bucuresti, pentru Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate. Toate actele de mai sus trebuie sa ajunga la C.N.B.S.S. cu 3 - 4 saptamani inainte de data plecarii.

Dupa semnarea ordinului nominal de deplasare, bursierul va primi un exemplar al ordinului si 2 exemplare de contract (dintre care unul il va transmite institutiei de unde provine). Biletele de transport international si bursa in numerar (daca este solicitata) pot fi ridicate de la sediul C.N.B.S.S. inaintea plecarii.

Bursierul suporta costurile si face personal demersurile pentru obtinerea vizelor necesare si a asigurarii.