Cum sa fii productiv in sesiune
2/23330
calendar_month 03 Feb 2014, 00:00
In timpul facultatii si, mai ales, in perioada sesiunii, este important sa inveti sa fii productiv. Cu siguranta nu iti doresti sa pierzi mai mult timp decat necesar invatand si, atunci cand este urgent, sa studiezi cat mai mult intr-un timp cat mai scurt. Cum procedezi, asadar?

1. Gaseste perioada potrivita
Pentru a putea face lucrurile ca la carte si a te misca repede, este esential sa gasesti perioada cea mai buna pentru tine din zi in care sa inveti. Dimineata, la pranz sau seara - testeaza ritmul in care inveti in fiecare din aceste momente ale zilei si descopera cand ai fost cel mai productiv.

2. Fii hiperproductiv

In momentul in care gasesti perioada cand inveti cel mai bine, profita de ea la maxim! Chiar daca este vorba doar de cateva ore, straduieste-te ca, in acest rastimp, sa parcurgi esentialul din materia pe care o ai de invatat pentru un examen. Stabileste-ti niste teluri cat mai indraznete si straduieste-te sa le atingi, chiar daca asta inseamna sa nu ridici nasul din cursuri o buna bucata de timp.

3. Evita sa fii distras
Fie ca vorbim despre colegul de camera, de Internet, telefon mobil sau amicii care vor sa te scoata in oras, atunci cand ai de invatat in sesiune, elimina orice elemente perturbatoare care ti-ar putea distruge concentrarea si te-ar putea impiedica sa iti atingi obiectivele de studiu. Discuta cu cei din jurul tau si explica-le de ce este important sa ai parte de liniste atunci cand inveti. Daca nu se poate altfel, gaseste un loc linistit in care sa te refugiezi ori de cate ori trebuie sa inveti pe branci pentru examenele din sesiune. Astfel, te asiguri ca esti productiv si acumulezi informatia de care ai nevoie.

4. Bucura-te de orele de studiu

Poate parea dificil sa te bucuri de orele petrecute tocind pentru un examen din sesiune, insa, pe masura ce te cufunzi in materie, vei observa ca incepi sa intelegi tot mai mult si sa devii tot mai interesat de ceea ce descoperi (in cazul anumitor cursuri, cel putin). Invata, asadar, sa nu faci o drama din timpul pe care il petreci cu nasul in carti: nu faci altceva decat sa iti imbogatesti cunostintele, sa te dezvolti si sa te pregatesti pentru o viitoare cariera de succes. Pana la urma, asta iti si doresti, nu-i asa?

Nu ai cum sa ajungi acolo unde iti doresti daca nu depui eforturile necesare in anii de facultate. Macar atunci cand vorbim despre examenele cu adevarat importante, invata sa fii productiv si sa dai tot ce ai mai bun – vei fi placut surprins de rezultate, mai devreme decat crezi.

Dana Saporan - editor Studentie.ro