Cum sa iti gestionezi eficient bugetul personal: 4 sfaturi utile pentru orice student
3/38775
calendar_month 15 Iun 2020, 00:00
Atunci cand vine vorba de buna gestionare a bugetului personal si dezvoltarea unor obiceiuri financiare sanatoase, unul dintre cele mai potrivite momente este perioada studentiei. Acesta este perioada in care explorezi, inveti si te dezvolti. De asemenea, este momentul in care poti pune bazele unor obiceiuri financiare care se vor dovedi de mare ajutor pe viitor.

Faptul ca vei invata cum sa gestionezi cat mai bine bugetul personal iti va oferi un mare avantaj, mai ales odata ce vei absolvi si va trebui sa te descurci pe cont propriu. Iata, asadar, cateva sfaturi care iti pot fi utile:

Stabileste un buget

Crearea unui buget te ajuta sa tii mai bine evidenta banilor pe care ii cheltui in raport cu cei pe care ii castigi, si nu numai. Tine cont ca orice buget ar trebui sa includa trei elemente de baza: banii pe care ii castigi de la un job sau pe care ii primesti de la parinti, cheltuielile cu mancarea, carti, divertisment si, in cele din urma, banii pe care ai putea sa ii pui deoparte.

Avantajul de a pune la punct un buget te va ajuta sa stabilesti cat de mult cheltui in fiecare luna. Pe masura ce luna trece, va trebui sa tii evidenta tuturor cheltuielilor, astfel incat sa reusesti sa te incadrezi in bugetul stabilit. Eventual, banii care iti raman la final de luna pot merge intr-un cont de economii.

Pune bani deoparte

Asa cum am mentionat deja mai sus, pe langa faptul ca stabilesti un buget, la fel de util este sa incepi sa pui bani deoparte. In loc sa cheltui pana la ultimul leu, incearca sa vezi ce suma o poti depune intr-un cont de economii, astfel incat sa ai mereu o rezerva de bani in siguranta.

Banii economisiti iti vor fi de mare ajutor in cazul unor situatii neprevazute, mai ales ca poti sa retragi si sa depui bani oricand doresti, indiferent de suma. Nu trebuie sa te complici nici cu drumuri la banca, mai ales ca poti afla cum deschizi un cont de economii in doar cativa pasi simpli.

Obtine un venit extra

Multi studenti aleg sa lucreze inca din perioada facultatii, iar acest lucru poate avea numeroase avantaje. Nu doar ca ai posibilitatea de a face un ban in plus, pe langa cei primiti de la parinti, ci ai si oportunitatea de a castiga experienta de munca necesara care sa iti deschida drumul catre un job bine platit la terminarea studiilor.

Una dintre cele mai bune optiuni este de a avea un job part-time, care sa iti permita sa mergi la cursuri si sa ai timp suficient pentru a studia, sau diferite joburi sezoniere pe perioada verii sau in timpul iernii. Cateva dintre joburile potrivite pentru studenti sunt operator call-center, promoter, cele din domeniul retail, servicii de livrari sau in industria ospitalitatii.

Profita de reduceri

Statutul de student iti poate aduce numeroase beneficii in ceea ce priveste reducerile si ofertele promotionale, de care ar trebui sa profiti din plin. Cinematografele, teatrele si muzeele sunt doar cateva dintre locurile unde poti plati mai putin pentru bilete decat in mod normal. Asadar, fii cu ochii pe toate reducerile speciale pentru studenti pentru a avea posibilitatea de a-ti tine bugetul personal sub control.

Nu in ultimul rand, tine cont ca perioada studentiei este una dintre cele mai frumoase etape din viata si incearca sa te distrezi cat mai mult. Atat timp cat ai un plan financiar bine pus la punct, nu trebuie sa iti mai faci griji ca trebuie sa tragi de bani de la o luna la alta.



Sursa foto: Shutterstock