studentie.ro  »  Info studentie  »  Studentesc  »  Cum sa suporti mai usor distanta de ai tai cand pleci la facultate

Cum sa suporti mai usor distanta de ai tai cand pleci la facultate

1/181734
calendar_month 12 Sep 2014, 00:00
Probabil ca, de-a lungul copilariei tale, ai avut o relatie destul de apropiata cu parintii tai. Odata ce vei pleca la studii in alt oras, nu vei avea cum sa eviti distanta dintre voi, atat spirituala, cat si geografica. Cu cat sfaturilor parintilor sunt mai utile si mai dese, cu atat pot deveni mai coplesitoare. Cum sa suporti mai usor distanta de ai tai cand pleci la facultate si cum sa-i faci sa nu se simta dati la o parte, afla in continuare!

Stabiliti un interval orar in care sa va telefonati
Parintii adora sa mentina comunicarea cu tine si sa stie ce faci tu pas cu pas si nu-i poti judeca pentru asta. In timp ce tu ai prefera mai degraba sa le trimiti un mesaj sau email scurt, ei vor sa-ti auda vocea ca sa se asigure ca esti bine. Daca simti la un momentat da coplesit de atatea apeluri din partea lor, stabiliti de comun acord un interval in care sa vorbiti la telefon, de obicei seara.

Nu comunicati chiar in fiecare zi
Stiu ca e greu pentru ei, poate chiar si pentru tine, dar unoeri mai rarut e mai dragut. Pe masura ce intri in paine la facultate, mergi la cursuri si ai proiecte de facut, este mai dificil sa mentii o comunicare activa cu ai tai. Fii sincer cu ei in ceea ce priveste anumite obiceiuri pe care doresti sa le schimbi, de ce doresti sa le schimbi si la ce sa se astepte. Daca vei face acest lucru din timp, mama ta se va putea obisnui incet-incet cu ideea si ii va fi mai usor sa suporte distanta dintre voi. Va intelege ca ai propria viata de trait si sunt lucruri care te vor maturiza.

Gaseste un echibru intre dorinta ta de a deveni independent si a lor de a te tine aproape
Facultatea este o perioada care iti va aduce multe schimbari, de mari proportii, una dintre ele fiind trecerea de la copilarie la maturitate. Atunci vei invata sa te gospodaresti, sa-ti organizezi timpul, sa-ti gestionezi banii. Insa, trebuie sa fii constient ca pe masura ce tu doresti sa devii independent de parintii tai, ei isi doresc exact opusul. Nu stiu cum sa te tina mai aproape, sa vorbeasca mai mult cu tine, sa afle ce faci in fiecare zi, in fiecare ora. Pune-te in locul lor, incearca sa-i intelegi si sa gasesti un echilibru intre dorinta si a lor.

Informeaza despre deciziile tale in loc sa-i intrebi ce cred ei ca ar trebui sa faci
O alta modalitate de a te a pastra o distanta intre viata ta persoana si parinti este aceea de a-i indeparta din procesul tau de luare a deciziilor. Obisnuieste-i pe ai tai ca de acum incolo iti vei lua singur deciziile si ca vei fi direct raspunzator de actele tale. De asemenea, asigura-i ca ei vor fi mereu primii care afla noutatile din viata ta.

Tu ce masuri ti-ai luat ca sa treci mai usor peste distanta fata de ai tai?

Andreea Catan
Foto: expertbeacon.com