Cum sa tii un jurnal de lectura in facultate

calendar_month 17 Dec 2010, 00:00
Un jurnal de lectura poate fi un instrument util atunci cand ai de parcurs volume intregi si de retinut numeroase informatii. Acesta este folositor, intrucat nu contine doar informatii obiective, ci si impresiile tale asupra a ceea ce citesti, fapt care iti poate fi folositor ulterior, in redactarea eseului. Iata cum ar trebui sa procedezi pentru ca jurnalul de lectura sa iti fie un instrument cu adevarat folositor!
1. Noteaza-ti gandurile dupa fiecare capitol
Atunci cand tii un jurnal de lectura, este important sa scrii regulat. Cu alte cuvinte, pe masura ce lectura ta progreseaza, nu uita sa iti notezi gandurile in jurnal. De pilda, opteaza sa iti scrii impresiile dupa fiecare capitol parcurs, punand accent pe evenimentele-cheie, personaje, pareri subiective.
2. Noteaza citate importante
Daca, pe parcursul lecturii, intalnesti fragmente care ti se par relevante pentru eseul pe care vrei sa il redactezi, aminteste-ti sa ti le notezi. Ideal ar fi sa ai in minte ideea generala in jurul careia vrei sa iti construiesti eseul pentru a sti, din start, care sunt citatele importante si care pasaje pot fi omise. O data ce ai notat un citat, marcheaza in dreptul sau si legatura cu subiectul pe care vrei sa il abordezi sau cu anumite notite din cursul de la facultate – iti va fi mai usor, ulterior, sa faci legatura intre informatiile pe care le detii.
3. Noteaza gandurile finale
Imediat dupa ce termini o carte/un volum, noteaza-ti impresiile finale, atata timp cat informatiile inca sunt proaspete in mintea ta. Acum este momentul ideal si pentru a face un rezumat al lucrarii, bazandu-te si pe notitele pe care le-ai luat pe parcurs.
Concentreaza-te asupra impresiei generale pe care ti-ai produs-o cartea, asupra emotiilor starnite, a informatiilor relevante pentru ceea ce ti-a fost predat la curs, etc. Dupa ce ai facut toate acestea, citeste-ti jurnalul de lectura in intregime si fa notite suplimentare – este clar ca, pe parcurs, ai acumulat informatii care, la un moment dat, iti erau necunoscute; noteaza-le pe toate!
Jurnalul de lectura se va dovedi folositor intrucat iti va oferi o perspectiva mult mai profunda si mai detaliata asupra cartii pe care ai citit-o, permitandu-ti sa redactezi un eseu mai complex decat ai fi reusit sa o faci intr-o situatie diferita.
Dana Saporan - editor Studentie.ro
Noutati




