Cum sa treci de sesiune fara stres

calendar_month 28 Iul 2021, 00:00
Desigur ca cea mai eficienta abordare pentru o sesiune fara stres ar fi pregatirea pe tot parcursul anului universitar, insa programul studentesc este unul destul de incarcat si de cele mai multe ori nu reusim sa tinem pasul cu toata cantitatea de informatii predata la cursuri. Asa ca in sesiune avem de recuperat si de fixat materia predata pe parcursului unui intreg semestru.
Stabileste-ti o rutina de invatare
Suntem cu totii diferiti atunci cand vine vorba despre perioadele in care suntem productivi si avem cel mai bun randament de invatare. Unele persoane sunt mai active dimineata si prefera sa pastreze dupa-amiezile si serile pentru putina relaxare. Insa sunt oameni care se concentreaza mult mai bine in a doua parte a zilei. Indiferent in care categorie te incadrezi, este recomandat sa iti creezi propria rutina de invatare, conform perioadelor in care asimilezi cel mai bine informatiile.
Un alt sfat important este sa nu ignori nevoia de odihna a organismului. Chiar daca pare ca materia pe care trebuie sa o acumulezi este nesfarsita, stabileste un program care sa includa si pauze pentru somn sau pur si simplu pentru deconectare si pentru activitatile care te relaxeaza. Incearca sa faci o scurta pauza din ora in ora si dormi suficient pentru a te odihni complet si pentru a da creierului timpul necesar de refacere. Desi pare ca o pauza de relaxare sau de somn duce la pierderea concentrarii, de fapt iti oferi timp pentru a sedimenta ceea ce ai invatat si de a te putea concentra mai departe asupra a ce este important. Lipsa pauzelor si a somnului duce la epuizare si nu te vei mai putea concentra pentru a asimila informatii noi.
Desi cafeaua este un excelent ajutor pentru capacitatea de concentrare, este recomandat sa nu exagerezi. Cafeaua iti ofera senzatia de energie si sustine functia de memorare a creierului, insa in cantitati mari, poate avea chiar efectul invers, pe langa o stare de agitatie exagerata. De asemenea, ai grija la alimentatie in timpul sesiunii. Evita pe cat posibil alimentele grase si cele de tip fast-food care obosesc organismul, prin aportul de substante nesanatoase, si diminueaza concentrarea. Alege alimentele si gustarile tale preferate, care stimuleaza capacitatea intelectuala: fructe, nuci, dulciurile tale preferate, alimente cu care pauzele vor fi si mai placute si iti vor oferi un plus de motivatie.
Pastreaza obiceiurile bune
Chiar daca in sesiune pare ca nu mai ai timp pentru nimic altceva in afara de invatat, este important sa faci in continuare lucrurile care iti plac, chiar daca intervalul pe care il acorzi hobby-urilor tale este mai mic. De exemplu, activitatile fizice sunt recomandate in perioadele in care nivelul de stres este ridicat, deoarece eliberarea de endorfine ne ajuta sa ne concentram mai bine. Chiar daca faci doar cateva exercitii fizice in casa sau mergi la o plimbare ori o alergare usoara in parc, aceste activitati te ajuta sa te deconectezi si sa te energizezi.
Ofera-ti o recompensa din cand in cand! Chiar daca ceea ce inveti este pasionant si este un curs care te intereseaza, la un moment dat informatia acumulata poate fi intimidanta si ajungi la un nivel de saturatie. Stabileste-ti cateva activitati cu care sa te recompensezi la un anumit interval de timp, o iesire cu prietenii, un episod din serialul tau preferat, o vizita, lucruri pe care le faci cu placere si in restul timpului. Activitatile placute sunt cele care te vor stimula suplimentar si te vei intoarce cu placere la invatat.
Fiecare persoana are propriile tehnici de invatare cu care este obisnuita si care s-au dovedit in timp a fi eficiente. Ceea ce merge pentru colegii tai ar putea fi o pierdere de timp pentru tine, asa ca nu incerca o noua metoda de invatare chiar in timpul sesiunii. Ramai la ceea ce functioneaza cel mai bine pentru tine, fie ca este vorba despre cititul cu voce tare, invatarea schematica sau coduri de culori pentru cursuri. Daca inveti mai bine impreuna cu un coleg, stabiliti impreuna un program pentru studiu de la care sa incercati sa nu va abateti, in afara situatiilor exceptionale.
Stabilirea unor obiective realiste te va ajuta sa te concentrezi mai bine si sa fii mai motivat. Imparte materia pe zile, fara a uita de pauzele de relaxare si de somn si stabileste care este cel mai bun interval pentru materia care pare mai grea. Presiunea pe care o pui asupra ta in momentul in care iti stabilesti obiective aproape imposibil de atins diminueaza capacitatea de concentrare si performanta. Stabileste-ti un ritm propriu si urmareste cele mai bune metode care te ajuta sa obtii rezultatele dorite.
Sesiunile sunt stresante si avem tendinta de a pune presiune asupra noastra si a capacitatii noastre de invatare si concentrare. Insa, stabilirea unor obiective realiste si a unui program care sa includa si activitatile preferate ne ajuta sa trecem cu bine peste perioada examenelor. Include in programul de studiu si pauze in care sa faci ceea ce iti place si, cel mai important, nu ignora perioadele de odihna!
Sursa foto: Unsplash
Noutati




