studentie.ro  »  Info studentie  »  Studentesc  »  Cum scrii o concluzie reusita

Cum scrii o concluzie reusita

9/94560
calendar_month 16 Dec 2010, 00:00
In facultate esti nevoit sa faci o multime de proiecte, printre care se numara si cele care trebuie neaparat sa aiba introducere, un cuprins consistent si o concluzie reusita. Cum lucrurile se pot impotmoli chiar la final, cand trebuie sa scrii o concluzie convingatoare, descopera ce anume trebuie sa faci pentru a redacta o concluzie de nota 10!

Foloseste cuvinte puternice
Pentru inceput, foloseste niste cuvinte sau expresii de tranzitie mai putin comune, cum este banalul „In concluzie...”. Gaseste niste formulari mai elaborate cu care sa iti incepi sfarsitul lucrarii, astfel incat sa atragi atentia asupra acesteia in mod pozitiv.

Castiga atentia cititorului
Apoi, este important sa atragi atentia cititorului. Cum poti face acest lucru? Recurgand la o intrebare legata de subiectul abordat sau la un exemplu care sa scoata in evidenta ideile utilizate in corpul lucrarii. Ulterior, adauga un citat relevant sau parafrazeaza vorbele unui autor cunoscut.

Intareste ideile exprimate in text
Intrucat concluzia este ultima ta sansa de a-ti face ideile intelese si apreciate, subliniaza inca o data ce anume ai vrut sa transmiti in lucrare. Daca nu esti sigur ca ai exprimat foarte clar anumite idei in corpul eseului, acum este momentul sa clarifici orice potentiala nelamurire. Facand aceasta, iti va fi si tie mai clar felul in care s-au ordonat ideile in lucrare si daca este cazul sa faci anumite schimbari, pentru ca aceasta sa aiba un fir mai coerent, spre exemplu.

Fara informatii noi
Desi poate fi tentant, nu include informatii noi in concluzia lucrarii tale. Limiteaza-te la a scoate in evidenta doar ceea ce ai spus deja in corpul acesteia. Daca vrei sa adaugi informatii valoroase legate de subiectul abordat, redacteaza cateva randuri pe care sa le incluzi in lucrare, nu in concluzie.

Nu folosi cuvinte ezitante
Nu in ultimul rand, nu uita sa iti alegi cuvintele potrivite pentru a redacta concluzia. Daca ai realizat o lucrare in care sustii cu tari anumite idei, concluzia nu este locul in care sa iti exprimi incertitudinile, dimpotriva. Asa cum spuneam mai sus, acum este momentul sa intaresti tot ceea ce ai afirmat anterior si sa clarifici orice nelamuriri pe care cititorul le-ar putea avea. Drept urmare, nu folosi cuvinte ezitante ca „poate”, „se pare”, etc.

O concluzie reusita depinde foarte mult si de regulile pe care trebuie sa le respecte lucrarea ta. In general, insa, daca vei tine cont de sfaturile de mai sus, ai toate sansele sa intocmesti o concluzie decenta.

Gaseste toate resursele de care ai nevoie in Biblioteca studenteasca din Studentie.ro.

Dana Saporan - editor Studentie.ro