Cum te pregatesti pentru un examen la istorie
1/19704
calendar_month 09 Dec 2010, 00:00
Esti student la o facultate de istorie sau la una cu profil umanist, care cuprinde si astfel de cursuri. Pentru ca atunci cand trebuie sa inveti la un examen la istorie esti nevoit sa retii o multime de date, lucrurile pot deveni foarte complicate. Cum faci, asadar, sa te pregatesti temeinic pentru un examen la istorie?

1. Ia notite la cursuri
Primul pas pentru a retine informatia stufoasa pe care trebuie, ulterior, sa o reproduci in timpul examenului, este sa iti iei notite cat mai detaliate in timpul cursurilor. Nu te sfii sa incercuiesti/subliniezi/ingrosi informatia importanta, pe care trebuie sa o retii, sa scrii orice pagina de carte mentionata de prof, etc. Acelasi lucru este recomandat sa il faci si cand vine vorba de carti – subliniaza in interiorul acestora orice informatie mentionata ca avand relevanta si fa-o la data predarii cursului respectiv.

Atunci cand profesorul face o afirmatie de tipul „din aceasta va voi da la examen”, fa-ti o favoare si fa in asa fel incat respectiva informatie la care proful se referea sa iasa in evidenta in paginile de curs – marcheaz-o cu o steluta, spre exemplu.

Nu uita, de asemenea, ca orice informatie, chiar si banala, risca sa fie uitata la examen din cauza stresului. Asadar, acorda importanta chiar si acelor detalii care par nesemnificative pe care ai senzatia ca le cunosti de cand lumea.

2. Fa-ti notite pentru examen
In cazul in care proful de la cursul de istorie v-a informat care vor fi subiectele generale care va vor pica la examen, incearca sa faci cate un scurt rezumat/prezentare succinta a fiecaruia dintre ele, permitand informatiei acumulate sa se organizeze si sedimenteze mai temeinic. Astfel, in momentul in care vei primi subiectele la examen, te vei putea simti mai relaxat, amintindu-ti ceea ce ai notat in prealabil.

3. Testeaza-te

O data ce ai facut notitele pentru examenul la istorie, testeaza-te! Ia o foaie de hartie sau deschide un document Word si noteaza tot ce iti amintesti. Astfel, vei vedea ce ai retinut mai bine si ce nu, si ce trebuie sa recapitulezi. Dupa aceasta etapa, vei stii ce anume trebuie neaparat sa memorezi si ceea ce ai retinut doar cu ajutorul notitelor realizate asupra subiectelor de examen.

Cand vine momentul marelui examen, simplul fapt ca esti familiarizat cu materia si marile concepte ar trebui sa iti ofere mai multa siguranta astfel incat sa faci o lucrare de nota 10.

Studentie.ro iti pune la dispozitie un serviciu de referate, cursuri si proiecte. Intra in Biblioteca Studenteasca si gaseste resursele de care ai nevoie.

Dana Saporan - editor Studentie.ro