Examenul oral: o adevarata bataie de cap daca profesorul este exigent

calendar_month 25 Mai 2011, 00:00
In studentia fiecarui tanar, exista cel putin un curs si un examen oral care provoaca emotii incontrolabile. Poate ca proful este foarte sever si are reputatia de a pica pe capete. Poate ca nu iti place materia, care mai este si dificila pe deasupra, si iti este groaza sa o inveti si, apoi, sa o reproduci in fata profului. Oricum ar fi, un examen oral, oricat de dificil, poate fi trecut, si inca cu brio. Cum? Iata cateva ponturi:
1. Invata, invata, invata
Ideal ar fi sa inveti cat de mult poti tu pentru examenul oral respectiv, mai ales daca stii ca profesorul este exigent si are pretentii (destul de) mari de la studentii sai. Apuca-te cat mai din timp de treaba si studiaza temeinic. Te vei simti ceva mai relaxat inaintea examenului oral, stiind ca nu esti chiar in plop!
Daca te trezesti pe ultima suta de metri cu materia neinvatata, ia legatura cu studentii mai mari si afla cum decurge examenul oral sustinut de proful in cauza: cam ce fel de intrebari pune, cat te tine in sala, ce pretentii are, ce subiecte s-au dat in trecut, etc. Asemenea informatii iti vor fi de folos, intrucat te vor ajuta sa te concentrezi asupra informatiilor care iti vor fi utile pentru a obtine macar sfantul 5.
2. Repeta discursul
Pentru a capata incredere in tine inainte de examenul oral, fa o mica repetitie in fata oglinzii pentru a-ti studia comportamentul nonverbal. Nu iti doresti sa gesticulezi prea mult, asta e clar! O astfel de repetitie te poate ajuta si sa retii mai bine materia si sa iti creezi un scenariu pe care sa il urmezi – cu mai putine emotii – in momentul sustinerii examenului oral.
3. Vizualizeaza-ti reusita
Daca vrei sa obtii rezultate bune, atunci impune-ti sa scapi de gandurile negre si imagineaza-te obtinand nota pe care ti-o doresti, fie ea 5 sau 10. Dupa ce iti vei repeta de mai multe ori ca esti in stare si iti vei imagina senzatia de usurare pe care o vei resimti la finalul examenului oral, vei incepe sa te simti ceva mai bine si mai increzator in fortele proprii. De asemenea, ai grija sa te inconjori doar de oameni care iti transmit o stare de bine – nu ai, in niciun caz, nevoie de colegi mai stresati ca tine, care nu fac decat sa tremure la gandul examenului oral iminent!
4. Intra printre primii
Daca tot vorbeam despre colegi care iti transmit starea lor de nervozitate, in ziua examenului, ia in considerare varianta de a intra printre primii pentru a evita sa auzi tot felul de scenarii apocaliptice si devii mai stresat decat este cazul.
5. Ai incredere in tine
In momentul in care pasesti in sala, iar profesorul tau exigent te scruteaza cu privirea, respira adanc si aminteste-ti ca, in definitiv, nu este decat un examen si ca, orice ar fi, tu vei fi bine sanatos, iar experienta nu va mai fi decat o amintire peste cativa ani! Inarmeaza-te cu calm si incredere in fortele proprii: daca altii au reusit, fii sigur ca si tu esti in stare!
Dana Saporan - editor Studentie.ro
Noutati




