Fii gata pentru facultate: Citeaza corect

calendar_month 08 Dec 2010, 00:00
Atunci cand scrii o lucrare, este esential sa notezi fiecare sursa pe care o folosesti pentru a o mentiona ulterior in continutul acesteia si la final. Chiar si atunci cand nu inserezi in textul lucrarii citate propriu-zise, sursele trebuie totusi mentionate. Conform unuia dintre stilurile de a cita folosite in intreaga lume, stilul MLA, sursele care te-au ajutat sa intocmesti lucrarea trebuie sa apara pe o pagina separata la sfarsitul lucrarii.
Iata cum poti sa citezi corect folosind stilul MLA:
1. Cum citezi o carte
Pagina (sau paginile) care contine lista de lucrari citate trebuie realizata separat, pentru a nu fi numerotata, ca restul lucrarii. Pentru fiecare sursa folosita (carti, reviste, ziare, surse electronice, discursuri si cursuri), exista metode specifice de a cita. Spre exemplu, in functie de informatia pe care o detii, atunci cand citezi o carte, ar trebui sa incluzi numele autorului sau al editorului, titlul complet, editia (daca este metionata), locul publicarii, editura, data publicarii, daca este o copie xerox sau nu.
Apoi, tine minte sa ordonezi toate sursele citate in ordine alfabetica, in functie de numele de familie al autorilor sau primul cuvand din sursa citata.
Iata cum citezi o carte:
Ex.: Cartarescu, Mircea. De ce iubim femeile. Bucuresti: Humanitas, 2004.
2. Cum citezi articole, ziare, reviste
Materialele de tipul articolelor, al ziarelor, al revistelor, de care te-ai folosit pentru a-ti scrie lucrarea, sunt citate intr-un format asemanator celui folosit pentru a mentiona o carte. Ordinea este urmatoarea:
- numele de familie al autorului
- prenumele
- „numele articolului”
- numele sursei: revista, ziarul, etc. unde ai gasit articolul
- zi, luna an
- numarul de pagini sau editia
Numele publicatiei folosite poate fi si subliniat, in loc sa fie italicizat.
Ex. Popescu, Mihai. „Efectele Crizei Economice asupra Romaniei”. Ziarul Financiar 10 mai 2009: 11-12.
3.Cum citezi alte surse
Alte surse, cum sunt cele electronice, discursurile sau cursurile de la facultate trebuie, de asemenea, mentionate in lista de lucrari citate. Pentru sursele electronice, iata care este ordinea in care trebuie sa citezi informatiile:
numele site-ului
data la care a fost publicat materialul
numele oricarei organizatii afiliate
data la care ai accesat site-ul si adresa web
Ex. Freshwater Bass Fishing. 15 Oct. 2001. Outdoor Recreation and Sport Online. 15 Mar. 2009. http://freshwaterbassfishing.com/article4663
In cazul in care este mentionat un autor al respectivului articol online folosit, trece-l pe acesta primul, incepand cu numele de familie.
In ceea ce priveste discursurile si cursurile, este important sa notezi tot ce tine de sursa citata: numele vorbitorului, numele discursurlui/cursului, data.
Ex.: Johnson, Robert. Monthly Public Address. Health Insurance Conference. Garden Hotel, Whitesboro, VA. 15 Aug. 2008.
Daca ai nevoie de cursuri, seminarii, referate, laboratoare sau proiecte, intra in Biblioteca Studenteasca si vei gasi resurse din toate domeniile.
Dana Saporan - editor Studentie.ro
Noutati




