Orice examen, indiferent de complexitatea lui, vine cu o stare de neliniste legata de cat si cum trebuie sa inveti. Nu exista o reteta a succesului in acest caz, ci doar sfaturi care te ajuta sa inveti eficient, fara a pune prea multa presiune. Descopera in acest articol cateva dintre ele pentru a trece cu brio orice examen.
Organizeaza informatiile
Primul lucru inainte de a incepe oficial sesiunea de studiu este sa iti organizezi informatiile, indiferent in ce forma sunt: printate sau notite pe laptop/ tableta. Obtii o privire de ansamblu pentru tot ce ai de invatat, dar si care sunt cele mai grele materii. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa te organizezi mai usor:
- daca ai notitele scrise pe laptop, organizeaza-le pe foldere;
- pentru cele scrise de mana, foloseste culori care sa te ajute sa diferentiezi cursurile in functie de complexitate;
- foloseste-te de un planner pentru a nota cursurile si informatiile aferente, astfel incat sa iti vina usor sa incepi invatatul.
Creeaza un spatiu de studiu
Mediul in care inveti are un impact semnificativ asupra puterii de invatare. Cat timp ai un loc organizat, curat si luminos, sporeste si nivelul de concentrare. Prin urmare, creeaza un spatiu de studiu in functie de nevoile tale si amenajat in asa fel incat sa te indemne la a studia.
Iata cum ar putea sa arate:
- alege un birou si un scaun confortabil, amplasat intr-un loc fara prea mult zgomot sau lumina;
- organizeaza instrumentele de scris intr-un penar pentru a le avea mereu la indemana;
- nu lasa imprastiate foi pe biroul de lucru, foloseste-le doar pe cele la care inveti in momentul respectiv;
- adu cateva elemente care sa te ajute sa te concentrezi, cum ar fi plante de birou sau chiar o tabla amplasata pe perete, pentru a avea o imagine mai clara a notiunilor care trebuie invatate.
Practica autotestarea
O tehnica care te poate ajuta sa captezi usor informatia parcursa este autotestarea. Mai pe scurt, de fiecare data cand inveti ceva nou, gaseste variante prin care sa repeti informatia. Daca este vorba de teoreme sau definitii ale conceptelor, iti pui intrebari singur despre sensul lor sau despre cum ar trebui explicate daca le-ai auzi prima data.
Tot la capitolul autotestare sunt si biletele cu intrebari din informatiile pe care le-ai invatat, pentru a putea raspunde la ele aleatoriu. Materia se sedimenteaza altfel si esti sigur ca ai invatat eficient, iar in ziua examenului iti vei putea aduce aminte, fara stres, conceptele prin care ai trecut.
Urmareste videouri
Astazi este mai usor ca niciodata sa inveti cu ajutorul internetului. Trebuie doar sa stii unde si cum sa cauti, iar in cel mai scurt timp vei gasi un profesor care explica o teorie greu de inteles sau o carte a carei subiect e greu de sintetizat.
Un sfat util care te-ar putea ajuta, in functie de domeniu, este sa gasesti un portal de studiu sau o persoana (profesor sau fosti studenti) pe care sa le urmaresti constant. Odata ce te obisnuiesti cu stilul de explicare sau cu informatiile prezentate, iti vine mai usor sa retii, fata de cum ai urmari aceeasi informatie in mai multe locuri.
Creeaza un program de studiu
Poate iti e mai usor sa inveti la primele ore ale diminetii sau sa repeti informatia seara, inainte de culcare. Tocmai de aceea este bine sa iti creezi un program de studiu, in functie de felul in care poti invata.
De ce e importanta o astfel de tactica? Pentru ca invatarea este mult mai eficienta, poti sa ai pauze in momentele in care simti ca nu retii, iar la finalul zilei, realizezi ca ai invatat intr-un ritm prielnic.
Acestea sunt doar cateva sfaturi care te pot ajuta sa faci tot procesul invatarii eficient pentru a trece examenele cu brio si a cuprinde cat mai multe informatii.
Sursa foto: Shutterstock.com