Invata sa faci economii la facultate
2/23452
calendar_month 14 Iun 2011, 00:00
Economiile si facultatea nu se impaca intotdeauna foarte bine. Poate ai si tu o taxa de scolarizare de achitat, la care se adauga cheltuielile de cazare si intretinere in facultate. Cand esti nevoit sa te descurci cu un buget fix, alocat de ai tai in fiecare luna, si mai vrei sa faci economi, este esential sa ai un plan. Ce poti face, descopera in continuare!

Gandeste bugetul inainte de a pleca la facultate. Ai o vara la dispozitie pana vei intra intr-un nou an de facultate (poate in primul?), ceea ce inseamna ca ai timp berechet pentru a te gandi la cheltuielile care te asteapta si la solutii pentru a face economii. Incepe prin a te gandi de ce resurse dispui: banii pe care ti-i pot trimite ai tai lunar, o eventuala bursa, un eventual job in campus, etc.

Apoi, stabileste care iti vor fi cheltuielile: cazarea, taxa de scolarizare, materiale de studiu, etc. Gandeste-te la toate cheltuielile de acest tip, pe semestru sau chiar an universitar, dupa care raporteaza-le la banii de care vei dispune. Vei putea stabili, astfel, cum si in cat timp le poti achita pe toate, de ce anume te poti lipsi, etc. Chiar daca nu ai cum sa prevezi cu exactitate toate cheltuielile pe care le vei avea in urmatorul an universitar, te va ajuta sa stii pe ce sa te bazezi si sa gasesti solutii din timp pentru a-ti suplimenta veniturile, in cazul in care este necesar.

Ia-ti un job part time. Daca descoperi ca bugetul tau nu este suficient pentru a-ti acoperi cheltuielile din facultate, atunci ia in considerare varianta de a-ti lua un job part time, eventual chiar in campusul in care locuiesti. Pe langa faptul ca reprezinta o sursa de venit, te poate ajuta si la capitolul experienta profesionala (chit ca lucrezi intr-o shaormerie, de pilda – ai sansa sa inveti o multime de lucruri utile!). In plus, iti va permite sa faci si economii pentru distractie, excursii, haine, gadgeturi sau orice altceva iti mai doresti tu!

Profita de discount-uri. Pentru ca esti student, automat ai parte de o multime de reduceri – foloseste-te de toate! Circuli cu mijloacele de transport in comun? Fa-ti un abonament studentesc (care, eventual, mai este si decontat de facultate!). Ai pana in 26 de ani? Fa rost de un card Euro 26 cu o multime de reduceri (restaurante, cinema-uri, librarii, etc.) studentesti, etc. De asemenea, nu ezita sa te folosesti si de cupoanele cu tot felul de reduceri, din ce in ce mai populare in ultimul timp – asigura-te, insa, inainte de a achizitiona un astfel de cupon, ca ai nevoie, intr-adevar, de el si ca nu cheltuiesti bani aiurea pe produse sau servicii nefolositoare.

Fii creativ. Daca tot esti student si ai un buget limitat – si iti mai doresti sa faci si economii – pune-ti mintea la contributie si gaseste solutii desteptete pentru a-ti reduce cheltuielile. Invata dupa carti cumparate de la alti studenti sau xeroxate, gateste in camin in loc sa mananci in oras, fa-ti sandvisuri pentru cursuri in loc sa iti cumperi rontaieli in fiecare zi (acelasi lucru este valabil si pentru sticla de apa!), etc.

Pune pe hartie cheltuielile pe care le ai intr-o zi obisnuita la facultate si vezi unde ai putea sa faci economii – vei fi surprins sa descoperi cati bani se duc pe maruntisuri, aparent, ieftine! Tu la ce solutii apelezi pentru a face economii in facultate?

Dana Saporan - editor Studentie.ro