Invata sa traiesti in colectivitate

calendar_month 04 Mar 2011, 00:00
1. In momentul in care iti faci aparitia intr-o colectivitate, incepe prin a face cunostinta cu cat mai multa lume si a discuta cu noi tai colegi. Nu incerca, totusi, cu disperare sa te faci remarcat sau sa afli informatii personale de la cei din jurul tau! In primele zile, cel mai bine este sa abordezi subiecte neutre, sa descoperi cu cine ai mai multe lucruri in comun si, asadar, cine ar putea deveni noii tai prieteni.
2. Fiecare dintre noi isi are propriul rol intr-o colectivitate. Chiar si atunci cand vorbim despre grupa ta de la facultate, trebuie sa iti gasesti locul in cadrul acesteia. Unii pot fi glumetii grupei, altii studentii silitori. Oricum ar fi, poarta-te natural, nu incerca sa pari altceva decat esti – daca nu iti place sa iesi in cluburi in fiecare noapte, nu pretinde ca iti place doar pentru a te face remarcat – pentru a nu-ti crea o imagine falsa in ochii colegilor tai.
3. Fii saritor. Este o idee excelenta sa te straduiesti sa le fii de ajutor colegilor tai, intrucat astfel le vei castiga respectul si prietenia. Atentie, insa, sa nu devii acela care face munca tuturor – este suficient sa iti ajuti colegii din cand in cand la teme sau la diverse proiecte, dar stabileste niste limite si nu te lasa exploatat!
4. In grupa ta de la facultate poti gasi cativa prieteni adevarati. Insa nu incerca sa ti-i faci apeland la tot felul de comentarii rautacioase la adresa altora (colegi, profi, etc.), nici nu incepe sa dezvalui secrete personale imediat ce te imprietenesti cu cineva. Gandeste-te ca dezvaluirile prea personale venite prea repede, cat si comentariile rautacioase risca sa ii indeparteze pe ceilalti de tine!
5. Gesturile marunte pot face minuni intr-o colectivitate. Un cadou de ziua unuia dintre colegi, un zambet pe hol, un compliment sincer pot sa intareasca relatiile pe care le ai cu ceilalti. Alege sa vezi calitatile colegilor tai, in detrimentul defectelor, si straduieste-te sa eviti pe cat posibil conflictele care pornesc de la lucruri neinsemnate.
Atunci cand iti doresti sa te integrezi si sa duci o existenta usoara si relaxanta intr-o colectivitate, este esential sa gasesti un echilibru intre ceea ce iti doresti tu si dorintele celorlati si sa le oferi celorlalti respectul de care vrei sa ai si tu parte.
Dana Saporan - editor Studentie.ro
Noutati




