MENS SANA IN CORPORE SANO

calendar_month 25 Ian 2008, 00:00
Mai vine si sesiunea, timpul ne preseaza, iar studentii mai putin talentati in domeniul gastronomiei sunt nevoiti sa revina la cereale cu sana si TBC ( tutun, bautura, cafea). O realitate usor amuzanta, insa nu uitati ca performantele creierului depind direct de alimentatia sanatoasa. Sa vedem ce ne ofera cantinele studentesti?
Canita Agronomia
Situata pe Calea Motilor, Nr. 74, are un program zilnic intre orele 11-15 si 18-22, cu exceptia weekend-ului. Katoka Anca, studenta la Facultatea de Peisagistica, in anul al III-lea, frecventeaza des aceasta cantina si marturiseste: `De calitatea mancarii chiar sunt multumita. Si preturile sunt mici. O portie de cartofi pai, de exemplu, costa doar 9000 de lei, iar o ciorba taraneasca, 15.000 de lei. Consider ca raportul calitate pret e OK. Spatiul arata bine si dispune de un regim de restaurant. Sunt trei, patru chelneri care te servesc si apoi iti si debaraseaza masa. Meniul e foarte variat, in functie de sezon, iar ceea ce imi place este ca se gateste si mancare de post. In plus, orarul este prelungit, spre deosebire de alte cantine`.
Restauran Studentesc UMF
Cantina UMF, situata pe strada Victor Babes, desi dispune de un spatiu mai restrans, ofera o atmosfera placuta. Gherman Carmen, studenta la Facultatea de Asistenta Sociala, an II, afirma ca este foarte multumita de calitatea produselor. `La diversitate s-ar mai putea lucra, insa. In schimb, personalul este foarte dragut, preturile accesibile si, ceea ce imi place, este igiena. E foarte curat, tocmai de aceea vin aici. La cantina mi-e greata`.
Cantina Observator
Aceasta cantina, situata in Campusul Observator, functioneaza de prin anii 70. In ultimul timp s-au facut modernizari (termopane, perdele, zugravit) doar baile mai necesita o renovare urgenta. Atmosfera este destul de placuta, desi spatiul nu este prea mare. In viziunea unor studenti cu simtul umorului, aceasta nu este insa, o problema. Ba dimpotriva. Mesele grupate cate patru, permit `socializarea intensa si... agatatul`, spune Maria Anonima, care nu ar vrea ca prietenul ei sa citeasca Ziarul Studentesc.
Catalan Cosmin, student la Facultatea de Constructii si Instalatii, in anul IV, raspunde cu mai multa seriozitate: `Mancarea, preturile si servirea sunt OK. La fel spatiul, adica nu e prea multa lume. Si programul, de la 12 la 18 imi convine, cu obiectia ca e inchis in weekend. In ceea ce priveste curatenia... se poate si mai bine. Fetele de masa sunt cam patate, iar studentii cam uita sa duca tavile la banda rulanta`.

Campean Ioan, student in anul III la Facultatea de Calculatoare, nu are aceeasi parere: `De mancare nu sunt prea multumit. Cartofii prajiti, de e-xemplu, nu sunt comestibili, iar pizza nu se face. Meniul nu s-a schimbat, cred, de acum trei ani. In legatura cu servirea... doamnele sunt dragute, incearca sa compeseze. Aici e un plus. Oricum, e mai bine decat anul trecut, avand in vedere ca acum avem tavi si farfurii. Ai fost vreodata in armata sau la puscarie? (rade) Anul trecut aveam tavi de metal, ca soldatii si detinutii`.
Intr-adevar, doamnele sunt dragute. Ma intampina cu zambetul pe buze: `Ai venit sa te angajezi?` Apoi, intelegand despre ce fel de interviu este vorba, ma informeaza ca aceasta cantina are nevoie urgenta de personal. Volumul de munca este mare ( zilnic mananca aici 600-700 de studenti), iar personalul vine si pleaca din cauza salariului mic.
`Ganditi-va cum e sa traiesti cu doi copii, din 130-150 de euro?` Despre meniu, doamna Cretu Anica, ospatara, sefa de sala,, ne informeaza ca se schimba regulat, ca studentii au fost consultati cand acesta s-a intocmit, iar mancarea, ne asigura dansa, `este proaspata, se gateste zilnic`. Ne justifica si absenta unor feluri din meniu: `pizza nu se mai face pentru ca am avut o data si nu a mancat-o nimeni. Studentii au cerut ( in caietul pentru sugestii) sa fie supa si felul doi, pentru ca este mai rentabil`.

Cantina Marasti
Aceasta cantina situata in incinta caminelor din Marasti, este frecventata zilnic de aproximativ 500 de studenti si aprovizioneaza, in acelasi timp microcantinele din cadrul fa-cultatilor de Mecanica si Universitatii Tehnice.
Vali Diaconu, student la Fa-cultatea de Fizica, in anul III, se declara multumit de calitatea mancarii, de preturi, servire si chiar de diversitatea meniului: `gasesti cam tot ce vrei, de la cioba de burta, la supa, garnituri (orez, spanac, cartofi), snitele si chiftele`. Doar spatiul, spune Vali, nu este suficient: `nu sunt prea multe locuri, doar cateva mese`.
Pal Andrei este si el foarte multumit de calitatea mancarii, de servire, de `preturile convenabile` si de igiena. Cu spatiul (bine organizat), considera ca nu sunt probleme, decat la inceputul anului, cand isi fac cei din anul I cartela. In schimb, programul (12-18) il nemultumeste. `Nu reusesc tot timpul sa ajung la cantina pentru ca am cursuri pana la ora 18. Iar in week end nu e deschis. E mai greu pentru cei care raman in Cluj. Nu toti stim sa gatim si... o dam pe iaurt`( rade).
Vice presedintele OSUT, Doroftei Ilie (student in anul III la Facultatea de Mecanica si client al cantinei), ne informeaza ca fata de anii trecuti se observa schimbari pozitive. In primul rand, s-au facut renovari (termopane, zugravit, perdele) apoi, desi preturile au crescut putin, produsele sunt mai bune. OSUT a facut un studiu despre calitatea serviciilor acestei cantine, iar studentii au avut posibilitatea de a-si exprima parerea in vedera rezolvarii unor probleme.
Personalul cantinei, multumit la randul sau de conditiile de munca si de salariu, sustine impresiile pozitive ale studentilor:`La noi lumea nu se plange. In ultima vreme s-au facut renovari, meniul este foarte diversificat (5 ciorbe zilnic), iar noi facem tot posibilul ca studentii sa fie multumiti`.
Cantina Hasdeu
Cantina Hasdeu din campusul cu acelasi nume, functioneaza intre orele 12-20 in cursul saptamanii si de la 12 la 15 sambata. Pe langa programul prelungit, aceasta cantina dispune si de un spatiu mult mai mare. Aproximativ 800-900 de studenti mananca zilnic aici. In plus, in ultimii 7 ani, s-a realizat modernizarea restaurantului studentesc, cu sprijunul si consultanta tehnica oferite de CNOUS (Centre National des Oeuvres Universitaires et Scolaires) Paris, si CROUS (Centre Regional des Oeuvres Universitaires et Scolaires) Rennes, Franta. Cantina mai dispune acum si de un spatiu (un viitor cafe-bar) pe care studentii s-au grabit sa-l transforme in sala pentru fumatori.
De calitatea serviciilor, Raluca, studenta la Facultatea de Drept, afirma ca este in general, multumita, insa mai putin de diversitatea meniului. Ciocan Lucian, student in anul IV la ISE, este la fel de multumit: `Mancarea este foarte buna, mai ales tocanita de mazare`. Insa de igiena, nu prea: `Doamna care serveste ar trebui sa poarte manusi pentru ca pune mana pe interiorul farfuriei`. In legatura cu preturile, Lucian sustine ca e cam nemultumit de unele tarife. `Pun la paine si la cartofi un adaus de te sperii, dar restul sunt OK`.
Personalul ne asigura ca meniul se schimba in functie de sezon si de cerintele studentilor care au la dispozitie caietul pentru sugestii si reclamatii. Oricum, in comparatie cu alte cantine, aici modul de prezentare a meniului este net superior. Cantina Hasdeu aprovizioneaza, la randul sau, cafeteriile apartinand Facultatii de Litere, de Chimie si ISE-ului. Aceste cafeterii sunt binevenite deoarece asigura studentilor o masa calda, in pauzele dintre cursuri. Totusi, in viziunea studentilor, exista si aici unele probleme.
La Litere, spatiul este cam redus, la ISE, `doamnele sunt cam artagoase`. O nemultumire generala, insa, ar fi legata de program. Kiss Tibor, student la ISE, afirma : `Dimineata sunt hot-dog-uri, cornuri... dar e deschis pana la 15 si mai tarziu, daca ti se face foame, iti musti limba`. ( rade) `Doamna, eu sunt leguma?`
Daca sunteti clienti fideli ai cantinelor studentesti, vi s-a intamplat, cu siguranta, sa aveti si nemultumiri care s-au transformat, poate, in situatii amuzante. Ati gustat probabil tocanita atat de picanta , incat v-ati intrebat de ce nu se mai raceste, ciorba ade grec a la porca, ketchup-ul `duuulce`-iutisor, gandacelul inecat in supa sau... alte ingrediente `picante`. Daca le-ati tratat cu pasivitatea legumei, totul a fost ok, nu-i asa?
Liviu Cimpian, student la ISE, s-a revoltat insa. `Am venit o data pe la ora 17.30 si n-am mai gasit decat legume. I-am spus doamnei: Doamna, uita-te la mine, eu sunt leguma? Si de atunci... mi se da mancare adevarata, intotdeauna!` ( rade).
Evident, mici nemultumiri vor exista mereu, oriunde... Depinde doar de voi sa alegeti cantina care consi-derati ca ofera serviciile cele mai bune sau... de ce nu, sa invatati sa gatiti. Indiferent de alegerea facuta, noi va dorim `Pofta buna`!
Redactor: Adina DOGARU
FOTO: Alexandru SAVA


Noutati




