Probleme cu care te vei confrunta in prima zi de facultate (cu tot cu solutie)!
3/34596
calendar_month 08 Sep 2014, 00:00
Daca te numeri printre boboceii de la toamna, inevitabil, primele zile de facultate vor fi un pic mai dificile. Asta pentru ca, e si normal, sa dureze putin pana te acomodezi cu programul din facultate, stilul ede lucru, noii oameni pe care ii intalnesti si noile preocupari. Iata mai jos 5 astfel de probleme pe care le vei intampina dar si solutiile lor:

1. Trezitul tarziu

Anii studentiei ar fi si mai frumosi daca unele cursuri nu ar incepe de la 8.00, ceea ce inseamna ca trebuie sa te trezesti la 7.00 a.m ca sa ajungi la timp in sala de curs. Desi iti setezi alarma la ceas constiincios de cu seara, aceasta nu te mai ajuta cu nimic dimineata cand somnul e ataaaaaat de dulce si esti tentat sa mai lenevesti in pat exact pana cand se face prea tarziu. Asadar, chiar daca nu e un capat de tara sa inatrzii la cursuri (mai ales in primul an) ai putea face de seara cateva lucruri care te vor ajuta sa ajungi la timp la cursuri: pregateste-ti hainele cu care te vei imbraca, mapa cu tot ce iti trebuie la cursuri + bani, acte de identitate etc, fii sigur ca stii unde iti sunt toate obiectele de toaleta de care ai nevoie dimineata si pregateste-ti chiar si un sandvis pentru cazul in care nu vei mai avea timp sa iti iei micul dejun.
2. Te ratacesti in drum spre sala de curs
Desi aparent nu ai de-a face decat cu o cladire mare plina cu sali de cursuri si de seminarii, practic ai de-a face cu un loc total nou si destul de complicat cand ai de ajuns intr-un singur punct x dintr-un spatiu cu 100 de puncte asemanatoare. Cum previi aceasta situatie. Fa o vizita la facultate cu o seara inainte de primul curs si gaseste locul in care trebuie sa ajungi a doua zi. Apoi, retine cateva repere care te vor ajuta sa gasesti a doua zi cu usurinta sala de curs. O alta metoda ar putea fi sa iti dai intalnire cu un coleg si sa mergeti impreuna la curs, doua minti luminate sunt mai puternice decat una singura. In sfarsit, a treia metoda ar fi sa ajungi un pic mai devreme astfel incat sa te intalnesti cu colegii de curs si sa purcedeti impreuna spre sala.
3. Nu ai rechizitele necesare la cursuri
Studentii de azi merg la cursuri cu laptop-ul pentru a se scuti de problemele care apar la descifrarea scrisului de mana mai tarziu. E bine de stiut insa ca nu toti profesorii accepta acest mod de luare a notitelor. Asa ca, fiind primul curs, ar trebui sa mergi pregatit pentru ambele variante (pix si foi albe si laptop).
4. Nu stii (sau nu ai) cu cine sa mergi la pranz
Fiind prima zi de facultate, momentul pauzei dintre cursuri de la pranz va fi unul destul de dificil. Asta pentru ca uneori nu ai timp sa te intorci acasa sau in camera de camin, asa ca, ramai pe langa facultate. In cazul in care nu te-ai lipit inca de nimeni dupa primele cursuri si stii ca trebuie sa mananci, nu-ti fie jena sa iei pranzul de unul/una singur/singura. Nu te va judeca nimeni pentru acest lucru si toata lumea este mult prea preocupata de propriile probleme pentru a mai sta sa ii judece pe altii.
5. Nu stii ce sa faci in timpul liber
Uneori cursurile se termina mai devreme in facultate, mai devreme chiar decat obisnuiai sa iti termini programul in liceu. Iar cand esti la inceput si nu cunosti prea multi oameni, atata timp liber s-ar putea sa te inspaimante. Asadar, daca nu ai te cineva cu care sa te asociezi in prima zi, mergi si iti cumpara lucrurile de care mai ai nevoie pentru facultate, poti arunca o privire peste cursurile care ti-au fost deja predate sau poti merge in recunoastere in locurile de care vei avea nevoie (biblioteca, sala de sport etc). Nu uita insa ca in facultate socializarea este foarte importanta si ca in primele zile, saptamani trebuie sa acorzi maximum de atentie acestui aspect. Asadar, nu te rezuma la a te intoarce in camera de camin si a sta pe internet sau a citi carti.Foto: hercampus.com