studentie.ro  » info-studentie » studentesc » Relatiile din facultate: Provocari pe care e timpul sa le cunosti

Relatiile din facultate: Provocari pe care e timpul sa le cunosti

Publicat: 18 Iul 2012 | Vizualizari: 5767

Intrarea la facultate presupune o multime de schimbari. Una dintre cele mai dificile implica desprinderea de familie si vechii prieteni si adaptarea la un mediu nou, cu oameni noi. Si cum relatiile de tot felul din anii de studentie iti pot pune o serie de provocari, este important sa stii cum sa le depasesti. Iata cateva idei!

Aminteste-ti care iti sunt prioritatile

Odata ajuns la facultate, vei avea o multime de necunoscute de explorat: un oras nou, un mediu nou, alti oameni, alte obiceiuri. Insa, indiferent care este parcursul pe care alegi sa il urmezi, este esential sa nu uiti nicio clipa care iti sunt prioritatile: studiul. Din moment ce te-ai inhamat (si i-a inhamat si pe parintii tai, implicit) la studii superioare, este recomandat sa iti dai interesul si sa te straduiesti sa te implici in activitatea scolara. Tentatiile, de tot felul, si nevoia de a nu ramane singur vor exista intotdeauna. De aceea, este esential sa gasesti un echilibru de la bun inceput intre viata personala si cea academica, in asa fel incat cea din urma sa nu aiba de suferit din cauza primei, si viceversa.

Evita sa te izolezi

Daca nu esti tocmai cea mai sociabila persoana din lume, ai putea avea tendinta sa te izolezi si sa te straduiesti sa mentii relatiile de prietenie din liceu. Ei bine, daca nu cumva fostii colegi de liceu iti sunt actuali colegi la facultate, va fi destul de dificil ca lucrurile sa ramana "ca inainte". Invata sa accepti schimbarea si faptul ca, desi ati ramas prieteni, in prezent va separa sute de kilometri, drept pentru care este si firesc ca atat tu, cat si ei, sa va faceti noi amici. Evita, asadar, sa te izolezi si incearca sa stabilesti legaturi cu acei oameni din jurul tau care iti sunt similari. Pentru a-i descoperi, la inceput se poate sa fi nevoit sa migrezi dintr-un grup intr-altul. Nu-i nimic: in cele din urma, colegii cu care vei lega prietenii pana la finele facultatii isi vor face aparitia.

Nu deplange legaturile destramate

Si ce daca relatia din liceu nu a functionat la distanta? Si ce daca prieteniile din liceu s-au destramat? Asa cum precizam si la punctul anterior, facultatea inseamna schimbare - schimbare pe care este important sa o accepti pentru a te putea bucura de experientele minunate pe care ti le va asterne in cale. Daca te confrunti cu destramarea legaturilor anterioare, nu iti ramane decat sa privesti inainte si sa explorezi "oferta" actuala. In acest sens, iesirile, socializarea la facultate, implicarea in asociatii studentesti, gasirea unui job part time etc. te vor ajuta sa intalnesti oameni multi si variati pe care sa ii transformi in noii tai prieteni. Bineinteles, o noua iubire nu va intarzia nici ea sa apara, atata vreme cat ii faci loc in viata ta!

Daca, in schimb, te afli la polul opus si te straduiesti din rasputeri sa faci sa functioneze o relatie la distanta, nu permite nimanui sa iti spuna ce ai de facut: daca esti de parere ca relatia merita efortul, investeste in continuare in ea. Este de preferat, insa, sa mentii stresul la un nivel cat mai scazut (prin telefoane dese, convorbiri pe mess, convorbiri video pe Skype, vizite etc.) pentru ca viata amoroasa complicata sa nu ti-o dea peste cap pe cea academica.

Foto: ibnlive.in.com

 

Quiz

În acest ”Test” este vorba cât de bine poți gândi. Deoarece unii greșesc la cele mai simple întrebări.Acesta este un așa numit „Test de Logică”.

 

Jobs

Firma: ALGIDA CENTER SRL
Nivel cariera: 2 - 3 ani
Tipul postului: Full-time
Oras: Ilfov
Perioada de valabilitate: 2023-02-07 00:00:00 - 2023-03-03 00:00:00