Se apropie sesiunea, dar deja te simti coplesit? Iata cateva sfaturi pentru a face fata stresului!
3/38907
calendar_month 23 Dec 2021, 00:00
Perioada sărbătorilor este întotdeauna un prilej de relaxare, fiindcă petreci momente frumoase alături de cei dragi. Însă, de îndată ce petrecerile iau sfârșit și te obișnuiești iar cu un program fix zi de zi, îți dai seama că sesiunea se apropie cu pași repezi! Proiecte de terminat, eseuri de scris, materiale de învățat pentru examene: toate aceste deadline-uri îți pot da viața peste cap și începi să te simți copleșit. Pe scurt, nu știi cum să faci față stresului! Ei bine, dacă și tu simți că urmează o perioadă grea de traversat, din articolul următor vei descoperi câteva trucuri pentru a gestiona mai ușor stresul și grijile specifice anilor de studenție!

TOP sfaturi pentru o sesiune mai ușoară

- Ține cont de sfaturile terapeuților cu experiență

Cu siguranță și tu te-ai simțit cândva atât de stresat din cauza unui examen dificil, încât ai simțit nevoia să vorbești mai întâi cu cineva despre momentul de cumpănă din viața ta de student. Așadar, fie că ai vorbit cu prietenul tău cel mai bun, fie că ai vorbit cu un coleg, în ambele situații ai simțit că trebuie să povestești cuiva grijile pe care le resimțeai.

Ei bine, află că un terapeut te poate ajuta cel mai bine să treci peste încercările pe care le ai de confruntat, fiindcă te învață diferite tehnici de gestionare eficientă a stresului! De exemplu, poți alege ședințe de psihoterapie individuală la Mazecenter pentru a învăța cum să-ți planifici un viitor de succes, care sunt instrumentele care te ajută să ieși din stările de tristețe și depresie și ce abilități poți utiliza pentru a gestiona eficient grijile. De asemenea, îți vei consolida încrederea de sine și vei descoperi cum să comunici mai bine, deoarece prin ședințele de psihoterapie individuală înveți multe lucruri despre propria persoană, despre punctele tale forte și cum le poți utiliza pentru a fi mai încrezător în situațiile de zi cu zi!

- NU neglija odihna, alimentația sănătoasă și sportul

Dacă obișnuiești să înveți cu o noapte înainte de examen, când bei nenumărate cești de cafea și nu mai setezi alarma, pentru că oricum nu ai timp de odihnă, atunci metoda aceasta nu te ajută să gestionezi în mod eficient stresul! Ai nevoie de toate cele trei componente pentru a fi concentrat în ziua examenului: ai dormit suficiente ore, ai optat pentru mâncare sănătoasă și te-ai detensionat prin ore de sport!

Somnul, împreună cu regimul alimentar corect, au o importanță foarte mare, în special pentru perioadele de examene, când organismul tău este mai solicitat. Ai nevoie de o memorie ageră și de un sistem imunitar puternic pentru a fi pregătit să urmezi programul de studiu pe care ți l-ai propus. Iar atunci când ai impresia că nu mai poți reține nimic și nu mai poți să urmărești rândurile din carte, ia o pauză pentru a-ți odihni mintea. Chiar și o jumătate de oră în care te plimbi în apropierea casei este suficientă pentru a-ți recăpăta energia. Nu-ți rămâne decât să te întorci la birou și să mai încerci o dată să treci peste problema care îți dădea atâtea bătăi de cap!- Organizează materialul de studiu

Pentru a adopta un program sănătos, care te ajută să te simți mai relaxat, încearcă să împarți materialul de studiu pe zile, până la momentul examenului. Este indicat ca în ultima zi să parcurgi întregul material și să lămurești eventualele probleme pe care nu le-ai putut descifra înainte. Astfel, nu mai ești tentat să lași totul în ultima noapte, când te vei simți pur și simplu copleșit de cantitatea de informații!

De asemenea, folosește diferite tehnici pentru a-ți ajuta memoria. De exemplu, dacă ai o memorie vizuală bună, atunci pregătește pixuri și markere de culori diferite pentru a sublinia cele mai importante informații într-un mod eficient. Iar dacă ai o memorie auditivă excelentă, atunci încearcă să rostești cuvintele din material pentru a reține mai ușor informația. Astfel, îi oferi memoriei tale o mână de ajutor pentru a nu te mai simți într-atât de copleșit de teamă și griji!

În concluzie, aceste sfaturi te vor ajuta să treci cu bine peste fiecare sesiune de examene, indiferent de anul de studiu. Anii de studenție vor reprezenta o perioadă deosebită din viață dacă vei cunoaște cum să controlezi stresul și anxietatea specifice examenelor, iar odată cu trecerea timpului vei deveni încrezător în forțele proprii și vei gestiona eficient și alte momente dificile din viața ta!

Sursă foto: Shutterstock.com